Cum arată Diavolul? Iată un „autoportret” al său

 

În vara lui 1648 se încheia Războiul de Treizeci de Ani, conflictul care a modificat harta politică și religioasă a Europei Centrale, iar armata Suediei jefuia Praga.

Războinicii scandinavi și-au însușit multe bogății. Printre ele, cea mai bizară carte din toate timpurile, Codex Gigas. Ea este de asemenea și cel mai mare volum dintre toate manuscrisele medievale care s-au păstrat până azi.

Numeroase legende au înconjurat această carte, multe amintind de Doctorul Faust al lui Goethe.

Astfel, una dintre legende spune că monumentala lucrare a fost scrisă într-o singură noapte de către un călugăr. Din cauza multelor sale păcate, acesta urma să fie pedepsit cu asprime. Pentru a scăpa de osândă, el și-a luat angajamentul de a prinde într-o singură carte și într-o singură noapte toate cunoștințele umanității de până atunci.

După câteva ceasuri, călugărului i-a fost limpede că nu-și poate duce la bun sfârșit sarcina pe care și-o asumase. În disperarea sa, i-a cerut ajutorul lui Lucifer. În schimbul sufletului, Diavolul l-a ajutat să termine cartea în acea noapte, mai spune legenda.

La sfârșit, ca un fel de semnătură, Lucifer și-a lăsat portretul în carte. De aceea, Codex Gigas mai este numită și „Biblia Diavolului”.

Evident că realitatea este alta. Redactarea manuscrisului nu a durat o singură noapte, ci nu mai puțin de trei decenii. Totuși, straniu este că, potrivit unei analize atente făcute de paleograful Michael Gullick, volumul a fost scris doar de o singură persoană.