Evenimentul Istoric > Articole online > Cum a pus Adolf Hitler o recompensă pe capul lui Clark Gable. 60 de ani de la moartea marelui actor
Articole online

Cum a pus Adolf Hitler o recompensă pe capul lui Clark Gable. 60 de ani de la moartea marelui actor

Clark Gable a fost una dintre figurile mitologice ale Hollywoodului şi un sex-simbol al anilor 1930. Popularul realizator de televiziune Ed Sullivan l-a încoronat ca „Rege al Hollywoodului”.

Gable a jucat în filme alături de toate marile vedete feminine ale acelor ani: Greta Garbo, Joan Crawford, Ava Gardner, Barbara Stenwick, Jean Harlow, Claudette Colbert, Loretta Young, Rosalind Russell, Vivien Leigh şi Norma Shearer.

În ultimul său film, „The Misfits”, Gable a jucat alături de Marylin Monroe.

Multe dintre aceste actriţe au susţinut că au avut aventuri cu Gable.

Clark s-a născut pe 1 februarie 1901, la Cadiz, Ohio, părinţii săi fiind William H. Gable, un sondor, şi Adeline. Micuţul avea doar zece luni când mama lui a murit şi a fost crescut în anii următori de bunici până când tatăl s-a recăsătorit cu Jennie Dunlap şi l-a luat pe Clark să locuiască cu ei în Hopedale, Ohio.

Încă din adolescenţă a fost fascinat de filme şi şi-a dorit să fie actor, dar tatăl său s-a opus, afirmând că actoria este o ocupaţie „tâmpită”. Când a împlinit 21 de ani, Clark nu a mai putut fi oprit şi a plecat spre vest să-şi realizeze visul.

Fără îndoială, nu a devenit cel mai bun actor, însă vocea sa gravă, zâmbetul său seducător şi farmecul unic l-au făcut popular deopotrivă printre bărbaţi şi femei. În scurt timp, ajunge un star la Hollywood.

Rolul care l-a definit este în mod evident Rhett Butler, în „Pe aripile vântului”.

Viaţa lui Gable s-a schimbat pentru totdeauna când iubita sa soţie, Carole Lombard, a murit într-un accident de avion pe 16 ianuarie 1942.

De atunci, Gable nu a mai fost acelaşi om. A fost devastat psihic, a început să bea cantităţi uriaşe. A crezut că dacă se înrolează în armată va putea trece mai uşor peste şoc, drept care i-a scris preşedintelui Roosevelt. Roosevelt îl sfătuieşte să rămână în Statele Unite, dar Gable nici nu vrea să audă.

S-a înrolat în US Army Air Corps pe 12 august 1942, ca tunar. A urmat o pregătire de 13 săptămâni şi a fost numit sublocotenent. În acea perioadă, US Air Force avea nevoie de un film de propagandă care să-i permită să recruteze tunari. Gable a primit misiunea de a merge în Marea Britanie pentru a face un film intitulat Combat America.

Gable nu era popular doar în Statele Unite ci şi în întreaga lume. Unul dintre cei mai mari fani ai săi era Adolf Hitler, care adora să se uite la filmele cu Clark Gable în săli private.

Gable nu era popular doar în Statele Unite ci şi în întreaga lume. Unul dintre cei mai mari fani ai săi era Adolf Hitler, care adora să se uite la filmele cu Clark Gable.

În timpul celui de-Al II-lea Război Mondial, Hitler a oferit o recompensă de 5000 de dolari oricui l-ar fi putut aduce pe Gable în Germania „nevătămat”.

Venirea lui Clark Gable în Marea Britanie părea că uşurează misiunea capturării sale de către germani. Dar s-a dovedit că acesta nu era uşor de prins. Gable a participat la numeroase misiuni de luptă şi a fost la un pas de moarte în timpul unui raid asupra Germaniei, dar naziştii nu au pus mâna pe el.

Frustrat, Hitler i-a ordonat lui Hermann Goering, şeful Luftwaffe, să promită o recompensă oricărui pilot german care îl dobora pe Gable. Clauza „nevătămat” căzuse.

–Hitler la o proiecţie de film privată, în 1935–

Gable era realmente îngrozit nu de perspectiva de a fi ucis, ci de cea de a fi capturat şi apoi pus într-o cuşcă ca un animal şi folosit de maşina de propagandă nazistă.

Totuşi nu a fost prins, nici doborât. Pentru faptele sale de vitejie a fost făcut maior şi a primit mai multe decoraţii. A fost trecut la cererea sa în rezervă pe 12 iunie 1944 pentru a-şi continua pentru încă un deceniu şi jumătate cariera de „Rege al Hollywoodului”.

Ultimul film în care a jucat a fost The Misfits, alături de Marilyn Monroe şi de Montgomery Clift, dar la doar două zile după încheierea filmărilor, Clark Gable a suferit un atac de cord şi a murit la 16 noiembrie 1960. Filmul a fost ultimul şi pentru Marilyn Monroe.

Actorul a fost înmormântat la Forest Lawn Cemetery din Los Angeles. În martie 1961, s-a născut John Clark Gable, fiul actorului şi al lui Kathleen Gable.

Registration

Aici iti poti reseta parola