Evenimentul Istoric > Istoric Play > Cum a preluat Kovesi dosarul Mineriadei de la procurorul Dan Voinea: „A fost o răutate”
Istoric Play

Cum a preluat Kovesi dosarul Mineriadei de la procurorul Dan Voinea: „A fost o răutate”

Fostul procuror a detaliat cum au fost repornite, din ordin politic, dosarele violențelor din 13-15 iunie, după ce fuseseră blocate la cererea lui Iliescu.

„Ați făcut niște inculpări impresionante”, a observat moderatorul emisiunii referindu-se la rechizitoriul din dosarul Revoluției.

Dan Voinea a povestit cum i-a fost luat dosarul Mineriadei, în anul 2007.

„Iliescu m-a reclamat la doamna Kovesi. (…) După ce am avut jurnalul acțiunilor de luptă, l-am chemat pe domnul Iliescu cu 3 avocați. Aveam mijlocul de probă. A avut un fel de regret că nu a știut acest mijloc de probă și m-a reclamat la doamna Kovesi. A dispus o cercetare a mea, a făcut un demers la Curtea Constituțională. Judecătorii de acolo au dat imediat o decizie că procurorii militarii nu mai au voie să cerceteze dosare civile. Așa mi-au luat dosarul. CSM a mai demarat o cercetare a mea. A fost o răutate.”

Chestionat de moderatorul Alecu Racoviceanu dacă consideră că deține un adevăr despre Mineriadă, fostul procuror a precizat:

„Victimele sunt ale lor (n.r. – Iliescu și armata).”

Gen. Voinea a observat că autoritățile nu își asumă responsabilitatea pentru finalizarea dosarului Mineriadei. El a precizat că a cerut celui care i-a succedat în funcție, gen. Vasilache, să includă dosarele penale în Legea arhivelor „pentru a se salva memoria evenimentelor. Nimeni nu le vrea soluționate”, a conchis Dan Voinea.

Registration

Aici iti poti reseta parola