Evenimentul Istoric > Articole online > Cum a fost înfiinţat Statul Vatican
Articole online

Cum a fost înfiinţat Statul Vatican

Au fost semnate (de Benito Mussolini şi cardinalul Pietro Gasparri) trei documente: un tratat prin care statul italian recunoştea Sfântului Scaun proprietatea exclusivă şi jurisdicţia suverană asupra unui cartier din nord-vestul Romei (unde s-a ridicat Stato della Città del Vaticano), un concordat care regla raporturile statului italian cu Biserica Catolică şi o convenţie financiară.

Este important de subliniat faptul că statul Vatican nu este același lucru cu Sfântul Scaun (conducerea Bisericii Catolice), deși media de obicei corelează acești termeni, notează history.info

Sfântul Scaun este o entitate recunoscută în raporturile internaţionale, subiect suveran de drept internaţional, cu caracter religios şi moral.

Subiectul care intră în contact cu alţi actori ai vieţii internaţionale este Sfântul Scaun, nu Biserica Catolică în calitate de comunitate de credincioşi şi nici Statul Cetatea Vaticanului.

Teritoriu

Odată cu tratatele de la Laterano, Papii au câștigat un teritoriu independent și suveran, bine definit, pe care îl stăpâneau. 

Toate guvernele italiene ulterioare au respectat tratatele, iar acordurile sunt chiar incluse în Constituția italiană contemporană.

Statul Vatican, care a fost creat prin tratatele de la Laterano, este astăzi prin arie și populație cea mai mică țară din lume. 

Anume, are o suprafață de 44 de hectare și o populație de aproximativ 800 de persoane.

Cetatea Vaticanului asigură o bază fizică/teritorială minimă Sfântului Scaun. Situată în partea de vest a Romei (Vaticanus Ager), cuprinde Bazilica Sf. Petru, palatele şi grădinile Vaticanului (0,44 hectare şi aproximativ 800 rezidenţi), scrie mae.ro

Cetăţenie

Pe lângă Papă, cetățenia Vaticanului include câteva sute de oameni. Majoritatea dintre ei sunt de fapt membri ai misiunilor diplomatice ale Sfântului Scaun (nunţii papali), rezidenți în alte țări. 

Restul cetățenilor Vaticanului sunt, printre alții, cardinali care lucrează în cadrul instituțiilor Bisericii Romano-Catolice și 101 membri ai celebrei Gărzi Elvețiene Papale.

Cetăţenia se dobândeşte aproape exclusiv pe baza unui jus officii, fără a fi legată direct de prezenţa pe teritoriu.

Sub jurisdicţia Vaticanului se mai află şi alte proprietăţi, atât în Roma, cât şi în alte locuri din Italia, astfel încât autoritatea efectivă a Statului Vatican se exercită pe 142 km2.

Ziarul L’Osservatore Romano este tipărit în Orașul Vatican. Domeniul de internet se identifică prin „.va”. 

Bancomate cu interfaţă în latină

Interesant este că Cetatea Vaticanului este singura țară din lume unde bancomatele au o interfață latină disponibilă. 

Imnul Vaticanului a fost compus de celebrul muzician Charles Gounod. 

Limba oficială a Vaticanului este italiana, în timp ce latina este cea de la Sfântul Scaun.

Piaţa Sf. Petru este supusă dreptului internaţional, trebuind să fie permanent accesibilă publicului; ea se află sub paza poliţiei italiene.

Întregul Stat al Cetăţii Vaticanului este înscris, la cererea sa, din ianuarie 1960, în Registrul internaţional al bunurilor culturale sub protecţie specială, creat prin Convenţia internaţională asupra protecţiei bunurilor culturale, semnată la Haga, la 14 mai 1954.

Sfântul Scaun are relaţii diplomatice cu 183 de state, la care se adaugă Uniunea Europeană (UE) și Ordinul Suveran de Malta (OSM).

De asemenea, Sfântul Scaun este observator permanent pe lângă Naţiunile Unite și membru sau observator în numeroase organizaţii internaţionale și regionale, precum Consiliul Europei, OSCE, OSA, OUA etc.

Registration

Aici iti poti reseta parola