Evenimentul Istoric > Articole online > Cum a fost ales primul președinte al Statelor Unite
Articole online

Cum a fost ales primul președinte al Statelor Unite

Acum 231 de ani (1789) era ales primul preşedinte al Statelor Unite ale Americii, George Washington, general şi om de stat american, militant şi factor activ în obţinerea independenţei faţă de Regatul Unit a coloniilor din America de Nord.

Alegătorii din 10 state au fost convocaţi la vot. Carolina de Nord, Rhode Island și New York s-au abținut de la acest proces.

Dintre cei 72 de candidaţi, alegătorii au votat doar pentru doi dintre ei. Aproape jumătate dintre cei care şi-au exprimat dreptul de vot au optat pentru John Adams, care a fost ales, în mod corespunzător, vicepreşedinte.

Fiind originar din Massachusetts, alegerea lui Adams a furnizat Administrației un echilibru regional între Sud și Nord.

La 30 aprilie 1789, la Federal Hall din New York, prima capitală a Statelor Unite, Washington a depus jurământul prezidențial.

Ca preşedinte, Washington a încercat să unească naţiunea şi să protejeze interesele noii republici în ţară şi străinătate.

În 1792 a fost reales în unanimitate.

Lider revoluţionar american, primul preşedinte al Statelor Unite ale Americii, George Washington a murit la 14 decembrie 1799, la doi ani după ce se retrăsese din funcţie.

Avea 67 de ani când a decedat la domeniul său Mount Vernon, Virginia.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola