Într-o lucrare apărută în 2016 la Editura Ullstein și intitulată „Wie Adolf Hitlerzum Nazi wurde” („Cum a devenit Adolf Hitler nazist”), istoricul german Thomas Weber urmărește perioada revenirii de pe front a viitorului Führer.
Încă de la începutul Primului Război Mondial, tânărul pictor austriac, care ducea la München un trai sărăcăcios, vânzându-și la prețuri de nimic peisajele de carte poștală, se înrolase de bună voie în armata bavareză.
–Adolf Hitler în 1915–
Thomas Weber reconstituie cele câteva luni de la sfârșitul lui 1918 și începutul lui 1919, în care Hitler, revenit de pe front, era total apolitic
Așa cum explică istoricul într-un interviu pentru Die Welt, „când Hitler s-a întors din război nu avea nici o orientare politică. De altfel, era privit ca un introvertit. La sfârșitul războiului, viitorul politic al lui Hitler era încă deschis tuturor posibilităților.”
În timpul Revoluției Germane din 1918-1919, Hitler era mai degrabă apropiat de mișcarea social-democrată, subliniază Weber:
„În momentul revoluției, a fost membru într-o serie de regimuri revoluționare de stânga și a manifestat simpatie față de grupările stângii moderate. Chiar și mai târziu el s-a exprimat pozitiv, în mai multe rânduri, în legătură cu grupurile de stânga, atâta vreme cât nu erau internaționaliste.”
Potrivit istoricului, semnarea Tratatului de la Versailles, pe 9 iulie 1919, constituie un moment de cotitură în parcursul politic, până atunci șovăielnic al tânărului Hitler.
„Conștientizarea înfrângerii Germaniei a fost alfa și omega metamorfozei sale.”
Der Taggesspiegel subliniază că, în acea perioadă, Adolf Hitler urma un curs de propagandă în cadrul armatei: „Este surprinzător să vezi în ce măsură punctele sale de vedere în legătură cu economia națională, cu lipsa de resurse sau cu «servitutea intereselor», pe care le-a ascultat în câteva discursuri, au determinat schimbareapentru totdeauna a gândirii lui Hitler”.
Thomas Weber arată cum în interval de numai câteva luni, soldatul introvertit și apolitic Adolf, de la sfârșitul Primului Război Mondial, a devenit în politicianul și oratorul Hitler, capabil să electrizeze masele.
Cercetările lui Weber se bazează în parte pe o biografie a dictatorului nazist, apărută în 1936, scrisî de ziaristul Konrad Heiden și multă vreme căzută în uitare.
Der Taggesspiegel citează din această biografie următoarea frază elocventă:
„Ceilalți aveau prieteni, o nevastă, o meserie; el nu avea decât masele cărora să le vorbească.”