Online

Cum a devenit Adolf Hitler nazist

 Adrian Pătrușcă
Cum a devenit Adolf Hitler nazist

La sfârșitul Primului Război Mondial, soldatul Hitler nu avea nici o orientare politică, chiar dacă părea mai apropiat de mișcarea social-democrată.

Într-o lucrare apărută în 2016 la Editura Ullstein și intitulată „Wie Adolf Hitlerzum Nazi wurde” („Cum a devenit Adolf Hitler nazist”), istoricul german Thomas Weber urmărește perioada revenirii de pe front a viitorului Führer.

Încă de la începutul Primului Război Mondial, tânărul pictor austriac, care ducea la München un trai sărăcăcios, vânzându-și la prețuri de nimic peisajele de carte poștală, se înrolase de bună voie în armata bavareză.

---Adolf Hitler în 1915---

Thomas Weber reconstituie cele câteva luni de la sfârșitul lui 1918 și începutul lui 1919, în care Hitler, revenit de pe front, era total apolitic

Așa cum explică istoricul într-un interviu pentru Die Welt, „când Hitler s-a întors din război nu avea nici o orientare politică. De altfel, era privit ca un introvertit. La sfârșitul războiului, viitorul politic al lui Hitler era încă deschis tuturor posibilităților.”

În timpul Revoluției Germane din 1918-1919, Hitler era mai degrabă apropiat de mișcarea social-democrată, subliniază Weber:

„În momentul revoluției, a fost membru într-o serie de regimuri revoluționare de stânga și a manifestat simpatie față de grupările stângii moderate. Chiar și mai târziu el s-a exprimat pozitiv, în mai multe rânduri, în legătură cu grupurile de stânga, atâta vreme cât nu erau internaționaliste.”

Potrivit istoricului, semnarea Tratatului de la Versailles, pe 9 iulie 1919, constituie un moment de cotitură în parcursul politic, până atunci șovăielnic al tânărului Hitler.

„Conștientizarea înfrângerii Germaniei a fost alfa și omega metamorfozei sale.”

Der Taggesspiegel subliniază că, în acea perioadă, Adolf Hitler urma un curs de propagandă în cadrul armatei: „Este surprinzător să vezi în ce măsură punctele sale de vedere în legătură cu economia națională, cu lipsa de resurse sau cu «servitutea intereselor», pe care le-a ascultat în câteva discursuri, au determinat schimbareapentru totdeauna a gândirii lui Hitler”.

Thomas Weber arată cum în interval de numai câteva luni, soldatul introvertit și apolitic Adolf, de la sfârșitul Primului Război Mondial, a devenit în politicianul și oratorul Hitler, capabil să electrizeze masele.

Cercetările lui Weber se bazează în parte pe o biografie a dictatorului nazist, apărută în 1936, scrisî de ziaristul Konrad Heiden și multă vreme căzută în uitare.

Der Taggesspiegel citează din această biografie următoarea frază elocventă:

„Ceilalți aveau prieteni, o nevastă, o meserie; el nu avea decât masele cărora să le vorbească.”

 

Inapoi la articole
Citește în continuare pe EVZ Istoric