Evenimentul Istoric > Istoric Play > Cum a deturnat Iliescu procesul soților Ceaușescu
Istoric Play

Cum a deturnat Iliescu procesul soților Ceaușescu

Iată mărturia incendiară a unuia dintre actorii Revoluției din 1989, Gelu Voican Voiculescu, într-un dialog moderat de jurnalistul Dan Andronic, în cadrul unei ediții de impact a emisiunii Evenimentul Istoric.

Deși Iliescu, „om cumsecade, nu concepea uciderea cuiva”, în opinia invitatului, fostul președinte a avut un rol ambiguu în procesul soților Ceaușescu. „

„Ăla a fost un simulacru de proces. Nu i s-a dat dreptul la recurs (n.r. – lui Ceaușescu)”, a remarcat jurnalistul Dan Andronic.

„Ceaușescu a fost tot timpul procesului dornic de putere de dragul puterii, nu din convingere”, a completat Gelu Voican Voiculescu.

Chestionat de cercetătoarea Alice Barbu despre evoluția procesului de la Târgoviște, invitatul a precizat că, personal, a recomandat „suprimarea soților Ceaușescu prin act justițiar revoluționar. Asta e logica unei revoluții, dacă nu îi omori tu te omoară ei. Nu aveam nicio satisfacție sângeroas”.

Voican Voiculescu a dat detalii despre recomandarea unui eminent jurist, Nicolae Radu, ca noua putere să instituie un tribunal militar excepțional, precum și despre intervenția lui Ion Iliescu.

„Radu i-a scris 3 pagini, decretul de instituire a acestui tribunal. A introdus o serie de lucruri, un tribunal militar excepțional îl faci cum vrei tu. Acest om a introdus o frază: sentința va fi irecurabilă și imediat executorie. Iliescu a transcris acest decret și l-a comprimat într-o pagină. A scos multe, din 3 pagini a omis făcând un singur text, care e reprodus peste tot. Ăla e termenul legal al tribunalului de la Târgoviște. Totul s-a făcut într-un secret maxim.”

Registration

Aici iti poti reseta parola