Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Cum a ajuns o monedă chineză în Anglia acum 700 de ani?
Articole online

Cum a ajuns o monedă chineză în Anglia acum 700 de ani?

O monedă chineză din secolul al XI-lea descoperită în Hampshire oferă noi dovezi ale unui comerț de bunuri de lux din Extremul Orient, acum mai bine de 700 de ani.

Moneda de cupru, care a fost găsită de un detectorist la Buriton, Hampshire, la aproximativ nouă mile de coastă, cântărește 0,12 uncii (3,6 g) și are un diametru de puțin sub un inch (25 mm).

Cercetătorii cred că a fost bătută între 1008 și 1016, în timpul împăratului Zhenzong din dinastia Song din nord, și a ajuns în Marea Britanie în jurul secolelor al XIII-lea sau al XIV-lea, când ceramica chineză de lux era importată pe scară largă.

Moneda are inscripția „Xiangfu yuanbao” (祥符 元寶) în caractere tradiționale chinezești pe o parte și o gaură pătrată centrală, permițând strângerea mai multor monede de acest tip.

Acesta a fost găsit într-un loc în care au fost descoperite alte artefacte din perioada medievală, sugerând că este o „pierdere antică autentică”, mai degrabă decât un obiect aruncat sau depus de un colecționar modern, potrivit unui expert al Universității din Cambridge.

Moneda nu ar fi fost folosită ca monedă în Anglia, dar ar fi fost probabil păstrată ca un obiect rar.

„Ar fi putut veni pur și simplu prin comerțul indirect care a adus ceramica chineză în gospodăriile unora dintre cei mai bogați oameni din Europa medieval”, a declarat pentru MailOnline doctorul Caitlin Green de la Universitatea din Cambridge.

Se știe că au existat oameni notabili care mergeau din China în Anglia și în alte părți ale Europei în perioada medievală.

De exemplu, Buscarello de Ghizolfi, un trimis mongol și aventurier genovez care se stabilise în Persia, a vizitat Londra în ianuarie 1290.

Călugărul creștin chinez Rabban Bar Sauma l-a întâlnit și pe regele Edward I al Angliei în 1288, în Gasconia, Franța.

Această monedă recent găsită este a doua monedă chineză din epoca dinastiei Song din nord care a fost descoperită în Anglia.

Prima, datând între 1066 și 1077, a fost dezgropat în Cheshire și identificat de British Museum în 2018.

Toate celelalte monede chinezești găsite în Marea Britanie au fost bătute între mijlocul secolului al XVII-lea și începutul secolului al XX-lea, făcându-le pe cele două extrem de unice.

Sursa AICI

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola