În mijlocul războiului rece, un astfel de apel putea anunța evenimente grave.
Când col. Shoup a ridicat receptorul, o voce subțirică a întrebat: „Ești Moș Crăciun?”
„Poate că există un tip numit Moș Crăciun la Polul Nord, dar nu de el sunt îngrijorat că ar putea veni din direcția aia”, a răspuns colonelul, potrivit unui articol apărut a doua zi în presa americană și citat de Smithsonian Magazine.
Nu e greu de ghicit dezamăgirea micuțului de la celălalt capăt al firului. Și, totuși, de ce sunase la CONAD pentru a vorbi cu Moșul?
Anul acela, lanțul de magazine Sears difuzase o reclamă în care Moș Crăciun îi invita pe toți copiii: „Sunați-mă direct pe telefonul meu”.
Unul dintre apelanți nu a fost atent și la avertismentul reclamei, „Fiți atenți și formați numărul corect”, și a nimerit la col. Shoup, declanșând astfel un lanț de evenimente care se va transforma într-una dintre tradițiile cele mai iubite de copii.
În săptămâna Crăciunului, echipa col. Shoup l-a adăugat pe Moș Crăciun și sania sa trasă cu reni pe harta de plexiglas pe care CONAD o folosea pentru supravegherea aeronavelor neidentificate.
Gluma s-a bucurat de un mare succes, așa că Shoup a declarat presei că echipa sa „va continua să îl urmărească și să îl păzească pe Moș Crăciun și sania sa în călătoria către și dinspre Statele Unite împotriva unui posibil atac al celor care nu cred în Crăciun”.
Aluzia la URSS și sateliții săi era cât se poate de străvezie.
Totuși, aceasta nu era prima dată când armata Statelor Unite raporta că l-a văzut pe Moș Crăciun.
Potrivit publicației The Atlantic, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, generalul Dwight Eisenhower a emis un comunicat de presă care informa că „a fost creat un comandament al Polului Nord… Moș Crăciun conduce operațiunile… El are sub comanda sa o mică armată de spiriduși.”
Iar în 1948, US Air Force a raportat că unul dintre primele sale radare a depistat „o sanie neidentificată, acționată de opt reni, la înălțimea de 14.000 de picioare, cu direcția 180 de grade”.
În 1956, la un an după ce Shoup discutase cu micul apelant, colonelul a fost sunat de Associated Press și United Press International și întrebat dacă anul acesta CONAD îl mai urmărește și păzește pe Moșul, iar Comandantul a răspuns că ordinul fusese deja dat.
În 1958, noul North American Aerospace Defense Command (NORAD) a continuat tradiția, dezvoltând-o.
În anii 1960, NORAD a trimis posturilor de radio discuri pe care să le pună pentru ascultătorii lor, împreună cu datele despre traseul urmat de sania lui Moș Crăciun.
Anii 1970 au venit cu reclame comerciale pe Santa Tracker, sistemul de urmărire al Moșului.
În 1997, Santa Tracker devine digital, odată cu lansarea site-ului web specializat.
Modul în care NORAD îl urmărește pe Moș Crăciun a evoluat de-a lungul anilor. Site-ul său arată că acum folosește un sistem de radare și de sateliți care „detectează fără probleme nasul roșu al lui Rudolf” și de avioane de vânătoare.
„Piloții de vânătoare canadieni ai NORAD, la bordul aparatelor CF-18 Hornet decolează din Newfoundland și îl întâmpină pe Moș Crăciun în America.”
De asemenea, pe teritoriul Statelor Unite, „piloții americani ai NORAD, la bordul aparatelor F-15, F-16 sau F-22, sunt încântați să zboare alături de Moșul”.