Evenimentul Istoric > Articole online > Cuba are din nou premier. După 43 de ani
Articole online

Cuba are din nou premier. După 43 de ani

Din 1976 până azi, Adunarea Naţională cubaneză este principalul organ al Guvernului, care se reuneşte de două ori pe an.

Adunarea este cea care alege Consiliul de Stat şi preşedintele, post ocupat din 2018 de Miguel Diaz-Canel, scrie Le Point.

Umbra lui Castro la Havana

Defunctul dictator Fidel Castro (1926-2016) a fost prim-ministru între 1959 şi 1976, când noua Constituţie a ţării a suprimat această funcţie. El a fost de atunci preşedinte al Consiliului de Stat şi de miniştri din 1976 până în 2008, apoi a fost înlocuit de fratele său Raul, până în 2018.

Preşedintele cubanez Miguel Diaz-Canel l-a numit pe ministrul Turismului în funcţia de premier, în baza unei noi Constituţii care încearcă să descentralizeze rolul fostului lider Fidel Castro, relatează Reuters.

Manuel Marrero Cruz, în vârstă de 56 de ani, un arhitect a cărui nominalizare a fost ratificată de Adunarea Naţională, este un fost funcţionar al corporaţiei turistice conduse de armată, Gaviota, ale cărui hoteluri sunt vizate de sancţiuni ale Administraţiei preşedintelui american Donald Trump.

Marrero, ministru al Turismului în ultimii 15 ani, a vegheat asupra dezvoltării acestei industrii care a devenit cea mai importantă din Cuba, cu zeci de parteneriate încheiate cu companii străine şi cu conexiuni ample cu sectorul privat în creştere.

Funcţia

Spre deosebire de alte ţări în care premierul joacă adesea un rol central, politic, postul implică în Cuba supervizarea zilnică a Consiliului de miniştri şi implementarea de politici.

William LeoGrande, profesor la Universitatea Americană din Washington şi expert în Cuba, a declarat că postul este diferit faţă de unul într-un sistem multipartit. „Este mai degrabă o împărţire a responsabilităţilor, decât o împărţire a autorităţii”, a spus el.

Raul Castro s-a retras din funcţia de preşedinte în 2018, dar a rămas lider al Partidului Comunist.

Acum, în baza Constituţiei adoptate în acest an, preşedintele republicii Diaz-Canel nu mai conduce nici Consiliul de stat, prezidat de preşedintele Adunării naţionale Esteban Lazo, şi nici Consiliul de miniştri, deşi rămâne principala autoritate în stat.

Oficialii cubanezi susţin că schimbările în structura guvernului îşi propun să amelioreze administrarea birocraţiei şi a economiei centralizate a Cubei.

Registration

Aici iti poti reseta parola