Cu detectorul de metale în situl arheologic. Cum vandalizează siturile căutătorii de comori

 

Căutătorii de comori continuă să vandalizeze siturile arheologice. Două persoane au fost prinse recent pe raza localităţii Remetea Mare din judetul Timiş în timp ce foloseau ilegal detectoare de metale într-un sit arheologic.

Oamenii se plimbau într-un sit arheologic, cu un detector de metale. Gestul este cu atât mai grav cu cât s-a produs într-un sit foarte important, înscris în Lista Monumentelor Istorice, relatează RADOR.

Căutătorii de comori au fost depistaţi la ”Gomila lui Gábor”, din Remetea Mare, care este unul dintre siturile reprezentantive ale primei Epoci a fierului timpuriu, precum şi un punct arheologic deosebit de important pentru cunoaşterea Evului Mediu timpuriu din Banatul de Câmpie.

Nu există indicii potrivit cărora să se fi sustras obiecte de patrimoniu din sit, însă cele două persoane surprinse de angajaţii Direcţiei pentru Cultură, în timp ce foloseau detectoare de metale, riscă între trei luni şi şase ani de închisoare.

În judeţul Timiş există în prezent 200 de utilizatori autorizaţi de detectoare de metale care nu au însă permisiunea de a prospecta terenurile aflate în situri arheologice.

În plus, aceştia au obligaţia să predea bunurile descoperite care pot face parte din Patrimoniul Naţional, însă în 2019 au fost doar patru astfel de cazuri.

De altfel, în ultimii şapte ani au fost deschise cinci dosare penale în diferite situri arheologice de pe raza judeţului Timiş, pe numele unor căutători de comori.

Deşi legea nu le permite, mulţi folosesc detectoarele de metal pentru a efectua săpături arheologice neautorizate în speranţa găsirii unor obiecte de preţ, scrie pressalert.ro.

Uneori, acestea sunt predate muzeelor în schimbul unei recompense, fiind prezentate ca „descoperiri întâmplătoare” sau sunt vândute pe piaţa neagră.

Grav este că ele sunt scoase la iveală cu preţul vandalizării siturilor arheologice, multe necunoscute, unde informaţii preţioase dispar după ce au fost scormonite de amatori, interesaţi doar de găsirea unor obiecte pe care le pot valorifica într-un fel sau altul, mai scrie sursa citată.

Parteneri