Crăcitura înainte, capra popii sau maimuțica. Exerciții din manualul de gimnastică

 

Când, în urmă cu vreo doi ani, a fost o amplă discuție dacă să finanțeze Ministerul Educației un ”manual de sport”, mulți s-au întrebat ce ar putea conține o asemenea carte. Răspunsul vine de la Arhivele Naționale ale României care a descoperit o astfel de carte și o parte dintr-un astfel de manual: ”Carte de gimnastică din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. G. Moceanu, Carte de Gimnastică, București,1869.”

Paginile acestei lucrări inedite le găsiți integral la adresa: Galeria Flikr a Arhivelor Naționale: Album-72157659072266333.

Câteva le reproducem și noi, lăsându-vă astfel să aflați cum se execută corect crăcitura înainte cu picioarele lungite sau, dimpotrivă, crăcitura laterală cu picioarele întinse. Mai puteți experimenta, dacă un aveți o capră de sărituri, figura maimuțică. Cei mai curajoși pot să-și testeze abilitățile încercând fedeleșulu dreptu sau lateralu ori capra popii.

Succes!

Notă: dincolo de eventualele zâmbete stârnite de limba acelor vremuri, documentul este o excepțională mărturie a evoluției educației în țara noastră.