Evenimentul Istoric > Articole online > Crăcitura înainte, capra popii sau maimuțica. Exerciții din manualul de gimnastică
Articole online

Crăcitura înainte, capra popii sau maimuțica. Exerciții din manualul de gimnastică

Când, în urmă cu vreo doi ani, a fost o amplă discuție dacă să finanțeze Ministerul Educației un ”manual de sport”, mulți s-au întrebat ce ar putea conține o asemenea carte. Răspunsul vine de la Arhivele Naționale ale României care a descoperit o astfel de carte și o parte dintr-un astfel de manual: ”Carte de gimnastică din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. G. Moceanu, Carte de Gimnastică, București,1869.”

Paginile acestei lucrări inedite le găsiți integral la adresa: Galeria Flikr a Arhivelor Naționale: Album-72157659072266333.

Câteva le reproducem și noi, lăsându-vă astfel să aflați cum se execută corect crăcitura înainte cu picioarele lungite sau, dimpotrivă, crăcitura laterală cu picioarele întinse. Mai puteți experimenta, dacă un aveți o capră de sărituri, figura maimuțică. Cei mai curajoși pot să-și testeze abilitățile încercând fedeleșulu dreptu sau lateralu ori capra popii.

Succes!

Notă: dincolo de eventualele zâmbete stârnite de limba acelor vremuri, documentul este o excepțională mărturie a evoluției educației în țara noastră.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola