Evenimentul Istoric > Articole online > Cowboy-ul doborât de COVID-19. Tragedie pe a treia piatră de la Soare. Jurnal muzical de carantină
Articole online

Cowboy-ul doborât de COVID-19. Tragedie pe a treia piatră de la Soare. Jurnal muzical de carantină

Joe Diffie, unul dintre simbolurile muzicii country clasice, a murit, răpus de coronavirus, la numai 62 de ani. Informația a fost confirmată de familia cântărețului și compozitorului.

Joe Diffie avea deja locul său în Country Music Hall of Fame, cu două nominalizări la premiile Grammy și un premiu câștigat și cu 35 de hit-uri în topurile Billboard, dar și în Cowboy Hall of Fame, deși se mândrea cu faptul că nu a urcat niciodată pe un cal fără a fi supravegheat, precum copiii care se joacă pe ponei!

Fiu al unor muzicieni cu oarecare notorietate în Oklahoma, Joe Diffie a cântat de la vârsta de 3 ani, totuși, a debutat abia la 20 de ani, compozițiile sale fiind preluate de cântăreți mainstream, precum Hank Thompson sau Randy Travis.

În 1986, își declară falimentul și părăsește Oklahoma pentru Nashville – Tennessee. Aici cunoaște succesul, începând cu 1990, având practic permanent hit-uri în Billboard Hot Country Songs.

Cel mai interesant hit al său este ”A treia piatră de la soare”, titlu inspirat de o piesă a lui Jimi Hendrix, dar care, la rândul său, a inspirat și titlul serialului ”Third Rock From The Sun”, foarte popular și în România.

Third Rock nu e scris de Diffie, ci de Tony Martin, un ziarist care a reușit să compună 15 cântece de top.

 

Joe Diffie a fost nominalizat de două ori la premiile Grammy, în anii ’90, dar nu a câștigat. Asta poate și din cauză că succesul de box-office nu era dublat și de aprecierile criticilor. Întreaga sa carieră, criticii nu au făcut decât să caute staruri pe care Diffie le-ar fi imitat. Culmea este că, în 1993, Diffie va câștiga American Music Awards, pentru o colaborare cu George Jones, iar în 1998, Joe Diffie a urcat pe marea scenă a premiile industriei muzicale, Grammy, pentru o lucrare colectivă, alături de Marty Stuart, Jones și Stuart fiind două dintre superstarurile cu care fusese comparat.

Iată piesa premiată la Grammy:

 

Și pe cea de la Country Music Awards:

 

PS Joe Diffie a anunțat pe contul său de socializare, pe 27 martie, că a fost depistat pozitiv COVID-19. Două zile mai târziu, pe același cont apărea anunțul că muzicianul a pierdut lupta.

Registration

Aici iti poti reseta parola

Abonare la notificari Doriți să primiți notificări atunci când publicăm ceva interesant? NU DA