Evenimentul Istoric > Articole online > Coronavirus lovește dramatic în economia Chinei. Credite neperformante de proporții uriașe
Articole online

Coronavirus lovește dramatic în economia Chinei. Credite neperformante de proporții uriașe

Analiştii financiari se aşteaptă ca epidemia de coronavirus să şteargă aproximativ două puncte procentuale din creşterea economică a Chinei în primul trimestrul, iar autorităţile au anunţat o serie de măsuri de sprijin.

Banca Centrală a Chinei a cerut instituţiilor financiare să evite întreruperea automată a creditelor acordate industriilor, precum şi IMM-urilor.

În acelaşi timp, Banca Centrală a anunţat că va injecta 1.200 miliarde yuani (173 miliarde dolari) pe pieţele financiare pentru a-şi consolida sprijinul oferit luptei împotriva coronavirusului.

1.100 miliarde de dolari

Sectorul bancar din China s-ar putea confrunta, anul acesta, cu o creştere a creditelor neperformante (NPL) de până la 7.700 miliarde de yuani (1.100 miliarde de dolari) dacă epidemia cu noul coronavirus nu atinge punctul culminant până în aprilie, a estimat, joi, agenţia de evaluare financiară S&P Global, transmite Agerpres.

„În condiţiile în care epidemia a dus la întreruperea producţiei în China, unele companii şi persoane fizice ar putea avea dificultăţi cu achitarea datoriilor”, se arată în raport.

Ca parte a eforturilor de reducere a impactului, autorităţile de reglementare financiară au cerut băncilor să reducă ratele dobânzilor şi să extindă creditele firmelor afectate de epidemie.

Injecția

De asemenea, autorităţile locale întocmesc o listă de firme care vor beneficia de ajutorul Băncii Centrale a Chinei (PBOC).

Luna aceasta, Banca Centrală a Chinei a anunţat deblocarea a 300 miliarde de yuani (43 miliarde de dolari) pentru a ajuta companiile afectate.

Acest impuls financiar este destinat să ajute companiile atât la nivel naţional, cât şi la nivel local, a explicat viceguvernatorului PBOC, Liu Guoqiang, care a subliniat că „instituţiile financiare trebuie să examineze şi să acorde rapid împrumuturile”, astfel încât fondurile să poată fi puse la dispoziţie în două zile.

Viceguvernatorul PBOC a adăugat că Banca Centrală va urmări modul în care vor fi utilizate fondurile şi a avertizat că oricine va încălca regulile va fi sancţionat.

Registration

Aici iti poti reseta parola