Evenimentul Istoric > Articole online > Comoara din valiza abandonată în stradă
Articole online

Comoara din valiza abandonată în stradă

De Crăciunul trecut, la Lyon, în Franța, o familie a descoperit o valiză abandonată în stradă. Aceasta conținea fotografii și filme rare din Al Doilea Război Mondial. O veritabilă comoară.

În ziua de Crăciun din 2020, în cartierul Monplaisir din Lyon, o familie a găsit o valiză veche care zăcea aruncată pe stradă.

După cum relatează France 3, valiza conținea pelicule foto, 600 de negative, plăci de sticlă sau filme de celuloid, care datează din prima jumătate a secolului XX.

Familia care a găsit valiza a făcut o mică anchetă pentru a încerca să afle mai multe despre documentele respective și eventual proveniența conținutului lor.

Astfel, cei doi lyonezi au ajuns la numele fotografului, Victor Barbe. Acesta, fost vameș la Collonges, o localitate din estul Franței, și-a putut exercita pasiunea pentru fotografie nestingherit, deși mulți francezi s-au trezit cu materialele fotografice confiscate de ocupanții germani.

Grație profesiei sale, Barbe a avut însă posibilitatea să imortalizeze momente mai puțin documentate din acea epocă, ca de exemplu mobilizarea în Franța, mobilizarea rezerviștilor sau plecarea pe front.

Cei doi găsitori ai acestui tezaur documentar au predat în cele din urmă valiza cu întreg conținutul său arhivelor din Bourg-en-Bresse, abilitate să primească documente fotografice vechi.

Nici până astăzi nu s-a aflat cum a ajuns valiza în stradă. Funcționarii de la arhivă încearcă să ia legătura cu moștenitorii lui Victor Barbe pentru a afla mai multe detaliii despre acest tezaur abandonat.

Registration

Aici iti poti reseta parola