Evenimentul Istoric > Articole online > Comedianul de Oscar care cântă impecabil la banjo împlinește 75 de ani. La mulți ani!
Articole online

Comedianul de Oscar care cântă impecabil la banjo împlinește 75 de ani. La mulți ani!

Actorul Steve Martin s-a născut la 14 august 1945, în Waco, Texas. Tânărul Steve a lucrat la Disneyland şi la Knotts Berry Farm, unde şi-a perfecţionat calităţile de comedian.

S-a înscris la Long Beach State College pentru a studia filosofia, dar s-a transferat la cursurile de teatru ale Universităţii din California.

A abandonat studiile universitare şi în 1967 a obţinut un post de scenarist pentru comedia „The Smothers Brothers Comedy Hour” (1967-1968), cu care a câştigat în 1969, primul său Premiu Emmy.

Începând cu mijlocul anilor 70, Steve Martin a jucat în comedii stand-up în cluburile locale, a scris pentru „Sonny and Cher Show” (1972-1973) şi a avut prima apariţie în cadrul spectacolului „The Tonight Show With Johnny Carson” şi apoi, în spectacolul „NBC’s Saturday Night Live” (1977).

Patru albume de comedie și propriul scenariu

Graţie umorului său neconvenţional şi ireverenţios, Steve Martin a devenit o celebritate. A urmat o perioadă plină de creativitate, în care a lansat patru albume de comedie (1977-1981), dintre care „Let’s Get Small” şi „A Wild and Crazy Guy” au primit câte un Premiu Grammy, după cum arată acelaşi site.

De asemenea, a primit un disc de aur pentru cântecul „King Tut”. A scris prima sa carte „Cruel Shoes”, în 1977.

Steve Martin a jucat pentru prima oară într-un film de scurt-metraj, după un scenariu scris tot de el, intitulat „The Absent-Minded Waiter” (1977), care a fost nominalizat la un Premiu Oscar.

În 1979, Martin a scris şi a jucat în primul său film de lung-metraj „The Jerk”. Cu un succes uriaş la public, a fost primul film din şirul lung de colaborări între Steve Martin şi regizorul Carl Reiner.

În 1987, actorul a fost co-scenarist, producător executiv şi actor în filmul „Roxanne”. A câştigat Premiul pentru cel mai bun actor din partea Los Angeles Film Critics Association, dar şi Premiul pentru cel mai bun scenariu acordat de Writers Guild of America.

În 1991, a urmat acelaşi scenariu, şi realizează filmul „L.A. Story”. De asemenea, a jucat în „Father of the Bride” (1991) şi în continuarea acestuia din 1995.

Între 1982 şi 1996, actorul a fost nominalizat de cinci ori la premiul Globul de Aur pentru cel mai bun actor.

Este un muzician pasionat căruia îi place să cânte la banjo. În 2009, şi-a lansat colecţia de compoziţii originale pentru banjo „The Crow” şi a câştigat Premiul Grammy pentru albumul „Bluegrass” al anului.

 

Sursa: Agerpres

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola