Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Cine a fost eroul popular și luptătorul neînfricat pentru cei săraci în Revoluția Mexicană?
Articole online

Cine a fost eroul popular și luptătorul neînfricat pentru cei săraci în Revoluția Mexicană?

Cine a fost eroul popular și luptătorul neînfricat pentru cei săraci în Revoluția Mexicană?

Astăzi, Pancho Villa este uneori amintit drept un erou popular, iar unii îl compară cu Robin Hood.

În 1910, în cadrul Revoluției mexicane, numeroși revoluționari s-au ridicat pentru a-l răsturna pe dictatorul Porfirio Díaz. Deși înlăturarea acestuia a fost un succes, urmările au fost haotice. Unul dintre liderii revoluției, Francisco Madero, i-a luat locul lui Díaz la conducerea țării, dar a fost asasinat în 1913 de aliatul devenit adversar Victoriano Huerta.

De aici, mai multe facțiuni de rebeli s-au confruntat, fiecare sperând să-și instaleze propria conducere în țară.

Unul dintre aceste grupuri a fost División del Norte, sau Divizia Nordului, condusă de Pancho Villa. Un revoluționar care a luptat neobosit pentru cei săraci, Villa fusese cândva aliat atât cu Madero, cât și cu Huerta, dar ultimul l-a acuzat în cele din urmă pe Villa de furt. La un moment dat, Villa a riscat să fie executat, dar Madero a intervenit în ultimul moment pentru a-i salva viața. Cu toate acestea, Villa a fost totuși condamnat la închisoare, deoarece Huerta s-a întors și el împotriva lui Madero.

După moartea lui Madero, Huerta a devenit noul dictator al Mexicului. Astfel, după ce Villa a scăpat din închisoare, el și un alt revoluționar, Venustiano Carranza, și-au unit forțele pentru a înlătura din nou un conducător. Deși Huerta a dispărut în 1914, conflictele dintre revoluționari erau departe de a se fi încheiat. Villa avea să se confrunte cu Carranza și să-și facă mai mulți dușmani în Mexic și, în cele din urmă, în SUA, până când revoluția s-a încheiat, iar Villa însuși a fost asasinat.

De la fugar la revoluționar

Pancho Villa s-a născut José Doroteo Arango Arámbula la 5 iunie 1878, în San Juan del Rio, Durango, Mexic. A fost fiul unui lucrător agricol și a avut o educație limitată, dar a învățat să citească și să scrie. După moartea tatălui său, Villa a acceptat o slujbă de agricultor pentru a-și întreține familia.

Totuși, serviciul lui Villa la fermă nu avea să dureze mult timp. La vârsta de 16 ani, a aflat că proprietarul fermei plănuia să o agreseze pe sora sa. Furios, Villa l-a împușcat pe proprietar și a fugit de pe pământul acestuia.

Potrivit Bibliotecii Congresului, a fost închis pentru scurt timp în San Juan del Rio, dar a evadat rapid. În calitate de fugar, acesta a devenit bandit. Villa a petrecut aproximativ șase ani pe fugă în munți și a devenit în cele din urmă liderul unui grup de bandiți. La un moment dat, și-a schimbat numele în Francisco „Pancho” Villa, probabil pentru a evita să fie încarcerat din nou. Între timp, a început să-și dezvolte o reputație asemănătoare cu cea a lui Robin Hood.

În cele din urmă, Villa s-a aventurat treptat înapoi în societatea din statul Chihuahua și a lucrat ca miner și vânzător de carne, dar reputația sa de bandit l-a însoțit. În special, isprăvile sale au atras atenția unui grup de revoluționari care plănuiau să îl răstoarne pe dictatorul Porfirio Díaz.

Pancho Villa cu un grup de complici revoluționari

Pancho Villa cu un grup de complici revoluționari

În 1910, chiar la începutul Revoluției mexicane, Villa s-a alăturat luptei alături de figura revoluționară Francisco Madero, care a promis să facă schimbări radicale pentru clasele de jos din Mexic, potrivit ThoughtCo.

Villa l-a impresionat atât de mult pe Madero cu abilitățile sale de luptător, cu vasta sa cunoaștere a terenului, cu abilitatea sa de a se sustrage de la capturare și cu faptul că știa să citească, în ciuda lipsei de educație formală, încât Madero l-a numit unul dintre principalii lideri ai armatei revoluționare. În mai 1911, Díaz a demisionat de la putere și a plecat în exil. Cu toate acestea, revoluția era departe de a se fi încheiat.

O serie de ciocniri și conflicte

Pentru o scurtă perioadă de timp, se părea că Pancho Villa era pregătit să ducă o viață liniștită. La urma urmei, Díaz dispăruse și Madero îi luase locul. Mai mult, Villa începuse să se certe cu un alt comandant, Pascual Orozco Jr. Dar, după ce Villa a încercat să lase armata în urmă, a aflat curând că Orozco se simțise atât de afectat de faptul că fusese lăsat pe dinafară de noul guvern al lui Madero, încât a decis să se răzvrătească împotriva noului președinte în 1912. Villa a colaborat cu generalul Victoriano Huerta pentru a-i veni în ajutor lui Madero și a ajutat la înăbușirea rebeliunii.

Cu toate acestea, potrivit Britannica, Huerta a devenit suspicios față de Villa în timpul scurtei perioade în care au fost aliați. La un moment dat, acesta l-a acuzat pe Pancho Villa de furt de cai și chiar l-a condamnat la moarte. Din fericire pentru Villa, acesta a primit o grațiere de la Madero care l-a salvat de la execuție, dar nu și de încarcerare.

Mai târziu, în același an, Villa a reușit să evadeze din închisoare și a fugit în Statele Unite. Dar a aflat curând că Huerta, care fusese cândva un aliat al lui Madero, devenise acum adversarul său. În februarie 1913, Huerta l-a asasinat pe Madero și a preluat președinția statului.

Pancho Villa conducând un grup de oameni

Pancho Villa conducând un grup de oameni

După moartea lui Madero, Pancho Villa s-a întors în Mexic, hotărât să lupte împotriva lui Huerta, care avea să devină în scurt timp un dictator al țării. El a adunat câteva mii de oameni sub numele de División del Norte (sau Divizia Nordului) și și-a condus cu vitejie soldații în luptă.

Villa și-a găsit, de asemenea, noi aliați importanți în Venustiano Carranza și Emiliano Zapata, care erau la fel de hotărâți ca Villa să îl înlăture pe Huerta de la putere. Dar, deoarece multe dintre bătăliile lui Villa au avut loc în apropierea graniței dintre SUA și Mexic, el a primit cea mai mare atenție din partea americanilor din apropiere.

Deși Villa își ascunsese cândva chipul de fugar, îi plăcea să fie fotografiat ca revoluționar. De fapt, a semnat chiar un contract cu Mutual Film Company din Hollywood în 1913 pentru a se asigura că liderii săi vor fi filmați în bătălii. În această perioadă, Villa a ocupat pentru scurt timp și funcția de guvernator provizoriu al statului Chihuahua.

Până în 1914, Huerta a fost înlăturat de la putere, iar Carranza i-a luat locul ca lider al țării. Totuși, pacea nu se întrevedea la orizont, iar tensiunile aveau să izbucnească în curând între Villa și Carranza.

„Nu sunt un om educat. Nu am avut niciodată ocazia să învăț altceva în afară de cum să lupt”.

Cu numeroase conflicte la activ, s-a răzvrătit în curând împotriva guvernării lui Carranza cu sprijinul guvernului american, gata să doboare încă un politician. În cele din urmă, Carranza a început să îndrepte țara către democrație, determinându-i pe oficialii americani să îi fie alături. După ce președintele Woodrow Wilson și-a retras sprijinul pentru Villa, acesta a fost atât de furios încât s-a răzbunat sângeros în 1916, răpind și ucigând 18 americani într-un tren mexican. Potrivit HISTORY, Pancho Villa a atacat apoi orașul Columbus, New Mexico, provocând moartea a încă 19 persoane.

Din această cauză, Villa a fost în scurt timp negativizat de presa americană, iar președintele Wilson l-a trimis pe generalul John J. Pershing și mii de soldați americani în Mexic pentru a-l depista pe Villa, însă nimeni nu a reușit să îl găsească.

Între timp, Villa și-a continuat campania de gherilă împotriva lui Carranza în următorii patru ani, până când Carranza a fost asasinat în 1920 (același an care este uneori citat ca fiind sfârșitul Revoluției mexicane). Politicianul Adolfo de la Huerta i-a luat apoi locul lui Carranza în funcția de președinte.

Hotărât să pună capăt conflictelor din Mexic, de la Huerta i-a lansat un apel direct lui Villa pentru a se retrage din activitățile sale revoluționare și politice. În schimbul unei grațieri, a unei ferme și a unei pensii, Villa a fost de acord să se retragă.

Din nefericire pentru Pancho Villa, retragerea sa nu avea să dureze mult timp înainte de a cunoaște o moarte brutală

După ce s-a bucurat de aproximativ trei ani de pace, a fost împușcat de un grup de asasini care au tras în mașina sa de aproximativ 40 de ori la 20 iulie 1923 în Parral, Chihuahua, Mexic. Avea 45 de ani.

Un bărbat pe nume Jesus Salas Barraza a mărturisit mai târziu că l-a ucis pe Villa, dar, deși a fost condamnat inițial la 20 de ani de închisoare, a fost grațiat șase luni mai târziu. Potrivit El Paso Times, acest lucru s-a datorat faptului că moartea lui Pancho Villa a fost considerată „benefică pentru țară”. Se crede pe scară largă că Salas Barraza nu lucra singur și că și-a asumat poziția de „țap ispășitor” pentru ca oficialii guvernamentali de rang mai înalt să evite suspiciunile.

În deceniile care au trecut de atunci, moștenirea lui Pancho Villa a rămas una controversă. Apărarea sa neobosită pentru cei săraci i-a consolidat reputația de „Robin Hood al Mexicului”, dar banditismul său, ciocnirile sângeroase cu foștii aliați și atacurile sale pe teritoriul american au făcut ca în unele cercuri să fie văzut mai degrabă ca un ticălos decât un erou.

În ceea ce-l privește pe Villa însuși, probabil că și-ar dori să fie amintit pentru un singur lucru: „Singura mea ambiție este să scap Mexicul de clasa care l-a asuprit și să le ofer oamenilor șansa de a ști ce înseamnă adevărata libertate. Și dacă aș putea realiza acest lucru astăzi, renunțând la viața mea, aș face-o cu plăcere.”

 

Registration

Aici iti poti reseta parola