Evenimentul Istoric > Articole online > Cimitir al ostașilor români, reabilitat și redeschis în Republica Moldova, de Ziua Armatei
Articole online

Cimitir al ostașilor români, reabilitat și redeschis în Republica Moldova, de Ziua Armatei

Evenimentul a avut loc în contextul acțiunilor dedicate sărbătoririi Zilei Armatei Române, relatează Radio Chișinău și Jurnal TV Moldova.

Cimitirul a fost renovat cu bani oferiți de România și de administrația locală. În acest cimitir își duc somnul de veci 82 de militari români, unii dintre care nu au fost identificați nici până astăzi. În același cimitir sunt înhumați și șapte soldați germani.

Oamenii care au venit  să le aducă un omagiu ostașilor căzuți pe câmpul de luptă își aduc aminte cu groază cum arăta cimitirul în perioada sovietică și spun că au avut grijă de aceste morminte chiar și în vremuri aprige.

 „Țin foarte bine minte cum stăteau aici pe o margine de drum cadavrele germanilor. Cimitirul este aici de mulți ani, doar că nu se prea ținea cont de el. Noi însă ne aminteam tot timpul că aici sunt înmormântați eroi. Când venim la cimitir, de Paștele Blajinilor, ne amintim de sărmanii oameni care au murit pe front. Femeile care au pierdut rude pe front, mereu dau câte ceva de pomană în acest cimitir”, își amintește Maria Golban, de 80 de ani, din Nemțeni.

Istoricii remarcă faptul că în localitatea Nemțeni, în timpul celui de-al doilea război mondial s-au desfășurat lupte dure, soldate cu pierderi grele. Odată cu retragerea trupelor române la vest de Prut, în anul 1944, mormintele eroilor români din satul Nemţeni au fost distruse de unităţile militare sovietice, asemenea tuturor cimitirelor de campanie româneşti de pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice.

”Iată, peste zeci de ani, în cele din urmă, aici la Nemţeni, avem un cimitir reabilitat. Ziua de astăzi este despre respect, despre curaj şi patriotism şi despre recunoştinţă. Este despre respectul pe care trebuie să-l acordăm celor care luptă sub arme pentru a-şi apăra patria, valorile şi neamul. Este despre curaj şi patriotism, pentru că întotdeauna un ostaş pune interesele ţării deasupra propriilor sale interese”, a declarat ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, care a participat la ceremonia de redeschidere a cimitirului.

”Din România, din Republica Moldova, militari şi cetăţeni de pe cele două maluri ale Prutului am fost astăzi alături pentru a spune că România a fost şi este cu Republica Moldova în eforturile ei de a se apropia de valorile şi standardele Uniunii Europene”, a subliniat diplomatul român.

CREDIT FOTO: Radio Chișinău

 

Registration

Aici iti poti reseta parola