Evenimentul Istoric > Articole online > Chirurgii distrați din războiul coreean împlinesc 50 de ani
Articole online

Chirurgii distrați din războiul coreean împlinesc 50 de ani

Un grup de chirurgi militari aflaţi în Coreea în timpul războiului încearcă să facă faţă ororilor războiului şi luptei, dar fără să ia lucrurile în serios, cam acesta este MASH, filmul a cărei premieră a avut loc acum 50 de ani, pe 25 ianuarie 1970.

Filmul artistic MASH este o comedie neagră, în regia lui Robert Altman, bazat pe un roman al lui Richard Hooker. MASH reprezintă a abreviere de la Mobile Army Surgical Hospital (Spital chirurgical mobil de armată).

Donald Sutherland

Printre actorii care au jucat în film se numără Donald Sutherland în rolul căpitanului Benjamin Franklin „Hawkeye” Pierce, Elliott Gould (căpitanul John Francis Xavier „Trapper” John McIntyre), Tom Skerritt (Augustus Bedford „Duke” Forrest), Sally Kellerman (maiorul Margaret „Hot Lips” O’Houlihan), Robert Duvall etc.

Filmul transmite un mesaj anti-război, într-un ton amuzant şi ironic.
A fost desemnat ca având o valoare culturală semnificativă de către Biblioteca Congresului American şi selectat spre conservare de către Registrul Naţional de Film american.
A câştigat un premiu la festivalul de la Cannes în 1970 şi un premiu Oscar pentru scenariul semnat de Ring Lardner Jr.

Serialul

Serialul de televiziune MASH a avut premiera în Statele Unite pe 17 septembrie 1972 și s-a terminat pe 28 februarie 1983, finalul devenind cel mai vizionat episod din istoria televiziunii americane, la acea vreme, cu un record de 125 de milioane de telespectatori, potrivit New York Times.

Multe dintre poveștile din sezoanele de la început se bazează pe viața reală, povești spuse de către chirurgi MASH, care au fost intervievați de către echipa de producție.

La fel ca și filmul, serialul a fost o alegorie despre Războiul din Vietnam (încă în desfășurare când emisiunea a început), așa cum era despre Războiul din Coreea

Registration

Aici iti poti reseta parola