Cercetătorii au găsit „veriga lipsă” între dinozauri și păsări în China

 

De zeci de ani, oamenii de știință caută să dovedească faptul că există o legătură directă între păsări și dinozauri. Se pare că în sfârșit au găsit una.

Mai multe studii se bazează pe presupunerea că procesul evolutiv a transformat dinozaurii în păsări, însă din motive încă neelucidate, păsările au supraviețuit de-a lungul istoriei și dinozaurii nu.

Cercetătorii chinezi au descoperit recent osemintele unui dinosaur care ar fi trăit în urmă cu 120 de milioane de ani în nord-estul Chinei, undeva în provincia Jehol.

Dinozaurul a fost denumit Wulong bohaiensis, în traducere liberă “dragonul dansator”, scrie Jerusalem Post despre studiul publicat în The Anatomical Record.

Avea forma unui corb, însă era de două ori mai lung, dar și o coadă lungă și osoasă. Tot corpul era acoperit de pene, inclusiv picioarele.

Avea gura îngustă și plină de dinți, dar și oase mici și subțiri precum o pasăre. Osemintele au fost descoperite în urmă cu aproape un deceniu de un fermier și sunt expuse în Muzeul de Istoria Naturii din Dalian, China. Abia recent cercetătorii au ajuns la primele concluzii.

“Dinauzurul descoperit recent se înscrie în rândul vietăţilor cu pene și aripi, foarte apropiate ca origine de păsări”, a declarat coordonatorul studiului Ashley Poust.

“Studierea unor astfel de specimene ne arată nu doar căile uneori suprinzătoare ale  vieții antice, ci ne permite și testarea unor idei legate de cum s-au dezvoltat de-a lungul timpului abilitățile de zbor ale unor păsări”, a adăugat el.

Cercetătorul consideră că osemintele aparțin unui exemplar tânăr cu o creștere mult mai rapidă a penelor decât păsările din epoca modernă. Asta ar dovedi că penele de pe coadă aveau un scop neelucidat până astăzi.

El este de părere că rezultatele acestei cercetări dovedesc diversitatea preistorică a nord-estului Chinei, renumită pentru nenumăratele descoperiri paloentologice, inclusiv păsări, pterazauri și dinozauri.

“ Zona lacurilor antice a avut parte de mult zbor, fluturat și alunecat. Este interesant cum fiecare a avut locul său în ecosistem. A fost o lume extraterestră, dar cu siguranță una frumoasă”, a încheiat expertul.