Evenimentul Istoric > Articole online > Cele două mari rupturi între Nicu Ceauşescu şi părinţii săi: „Am dorit ca oamenii să trăiască bine.”
Articole online

Cele două mari rupturi între Nicu Ceauşescu şi părinţii săi: „Am dorit ca oamenii să trăiască bine.”

Închis în spitalul Penitenciarului Jilava, mezinul familiei Ceauşescu a lăsat posterităţii câteva întrebări care îi vor urmări probabil până la sfârşitul vieţii pe cei cărora le-au fost adresate. Dialogul între Nicu Ceauşescu şi jurnalistul Chuck Sudetic poate fi citit integral în arhiva NYT. Iată a cincea parte extrasă din interviul-eveniment realizat de prestiogiosul cotidian american.

„Domnul Ceaușescu s-a descris, atât înainte de Revoluție, cât și după «drept un om care dorește ca oamenii să trăiască bine, cu justiţie, dreptate socială, să aibă libertate».

El a spus că relațiile sale personale cu părinții s-au rupt în 1980 și relațiile politice în 1984, dar a refuzat să discute despre viața personală. Domnul Ceaușescu a avut mult timp în Occident reputația de a fi un alcoolic și afemeiat.

«Există o mulțime de legende despre mine, dar sunt doar povești neadevărate», a spus el”, se arată în interviul păstrat în arhiva NYT.

În 28 decembrie 1989, procurorul militar Mihai Popa, de la Procuratura Generală, a emis un mandat de arestare pe numele lui Nicu Ceauşescu, pentru infracțiunea de genocid. Procesul începe la Sibiu pe 26 mai 1990, iar Nicu Ceauşescu este considerat responsabil de moartea a 102 persoane la Sibiu, în zilele Revoluției, când era prim-secretar al județului.

În 21 septembrie 1990 este condamnat de Tribunalul Militar Teritorial București la 20 de ani închisoare pentru instigare la omor deosebit de grav și la cinci ani pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor. Judecătorul care l-a condamnat este actualul avocat Doru Viorel Ursu, ulterior devenit ministru de Interne.

Pe 3 iunie 1991, prin rejudecarea cauzei, îi este schimbată încadrarea juridică și pedeapsa i se reduce la 16 ani de închisoare, iar la 20 noiembrie 1992 este condamnat doar la cinci ani închisoare și doar pentru port ilegal de armă și încălcarea regimului armelor și munițiilor.

Face pușcărie la Aiud și Jilava, iar în scurtă vreme este pus în libertate condiționată pe motive medicale. Pe 16 septembrie 1996, la 45 de ani, este internat de urgență la Spitalul Clinic Universitar din București cu diagnosticul de hemoragie digestivă superioară, varice esofagiene și ciroză hepatică cronică.

Pe 18 septembrie părăsește România pentru un tratament la Viena, unde moare pe 26 septembrie 1996. Nicu Ceaușescu este înmormântat, trei zile, mai târziu în Cimitirul Ghencea-Civil, cu tricolorul pe sicriu.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola