Domeniul armelor militare de calibru mic este unul subapreciat, dar important.
Deși nu sunt la fel de „sexy” ca armele nucleare, avioanele de luptă sau tancurile, puștile de luptă, puștile de asalt și mitralierele au ucis mult mai mulți oameni decât orice altă armă, în special în așa-numita „Lumea a treia”.
Iar vizionari precum rusul Mihail Kalașhnikov și americanul Eugene Stoner au produs modele inovatoare și fiabile. NationalInterest prezintă cele 5 arme celebre care au făcut ca războiul să arate așa cum arată azi.
Pușca de asalt Sturmgewehr 44
Dezvoltată în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial de nemți, a fost prima pușcă de asalt modernă.
E cunoscută și sub denumirile MP 43 și MP 44 (Maschinenpistole 43, respectiv Maschinenpistole 44), care denotă versiunile anterioare de dezvoltare ale aceleiași arme cu unele diferențe.
Numele ei ar fost ales personal de Adolf Hitler, din motive de propagandă și înseamnă literal „pușcă furtună”, ca „să ia cu asalt o poziție dușmană”.
MP 44 poate declanșa foc semiautomat sau complet automat la viteze de până la 600 de focuri pe minut. Avea aspectul unei puști cu încărcător curbat, fundul scurtat și mâner de pistol.
AK-47
Conștientă de existența StG-44, armata sovietică a vrut și ea o pușcă de asalt proprie.
Sergentul Mihail Kalașnikov, rănit în bătălia de la Bryansk, a ajuns în domeniul proiectării armelor și a venit cu o nouă pușcă de asalt.
Automatul „Kalașnikov” a folosit muniție calibrul 7,62×39, este ușor de demontat și rămâne funcțional chiar și după ce e scufundat în apă ori îngropat în nisip.
Simplitatea și fiabilitatea AK-47 au ajutat teroriștii și gherilele care acționează în condiții grele să-și mențină armele în funcțiune, iar AK a fost folosită în majoritatea războaielor de eliberare națională, dacă nu chiar în toate.
M16
Pușca de asalt M16 a fost minunată, dar odată adaptată pentru utilizarea de către armată, și-a câștigat rapid reputația de a nu fi de încredere.
Folosește muniție de calibrul 5,56×45 mm. Din păcate, o schimbare a muniției și părerea că arma nu avea nevoie de curățare au provocat probleme pe câmpul de luptă. Dar, odată reparată, M16 a devenit o pușcă de asalt extrem de eficientă.
Mitraliera MG 34
A fost una dintre primele mitraliere de uz general, ușoare, alimentate cu curea.
A fost proiectată de Mauser și construită pentru reînarmarea Germaniei în anii 1930.
Rezultatul a fost o mitralieră construită ca un ceas în mai puțin de 100 de ore.
MG 34 avea mai multe caracteristici care au făcut- revoluționară. Încărcătoarele-tambur aveau de obicei o bandă cu 50 de gloanțe sau 75 de gloanțe în varianta dublă. Cea mai bună dintre toate, era ușoară, dar și ieftină ca braga.
M1 Garand
A fost prima pușcă semiautomată construită de americani. Era considerată de Generalul George S. Patton „cea mai bună armă de război implementată vreodată”.
Un infanterist american putea trage cu ea opt focuri rapide înainte de a rămâne fără muniție.
Garand le-a oferit soldaților americani superioritatea focului în fața dușmanilor Axei.
Zece soldați americani înarmați cu Garand puteau trage rapid 80 de focuri înainte de a reîncărca, în timp ce același număr de soldați nemți sau japonezi reușeau să tragă doar 50.
Traducere de Luciana Popp
Sursa AICI