Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Cel pe care Marx îl considera iniţiatorul ideii de comunism s-a născut pe 23 noiembrie
Articole online

Cel pe care Marx îl considera iniţiatorul ideii de comunism s-a născut pe 23 noiembrie

S-a stabilit, la Paris, în 1794, unde a înfiinţat un jurnal politic, intitulat „Jurnalul libertăţii presei”, care, mai târziu, a devenit „Tribuna poporului”.

Acțiunea sa subversivă a devenit cunoscută sub numele de „conspiraţia egalilor”.

Organizaţia sa a anunţat un program destul de neclar de egalitate economică – dreptul la muncă al tuturor oamenilor şi beneficierea de produse rezultate din munca lor.

Forma de comunism dorită de conspiratori se referea mai mult la distribuţia bunurilor, decât la producţia propriu-zisă.

Totodată, ei doreau implementarea Constituţiei din 1793, deoarece credeau că astfel puterea guvernamentală va ajunge în mâinile poporului. În 1796, a jucat un rol determinant în „conspiraţia egalilor”, de altfel un eşec care l-a condus spre eşafod, dar căruia Karl Marx i-a adus un omagiu, prin care îl credita ca „iniţiatorul ideii de communism”.

Doctrinele sale, cunoscute sub numele de „babuvism”, susţineau suprimarea tuturor inegalităţilor şi abolirea proprietăţii individuale. Oricum, planurile au fost deconspirate de spionul Georges Grisel, Babeuf şi alţi membri ai mişcării fiind arestaţi.

La 27 mai 1797, a fost condamnat la moarte şi executat, în urma unui lung proces.

Între vis şi utopie

Francois Noel Babeuf s-a născut la 23 noiembrie 1760, la Saint-Quentin, având o condiţie umilă, de mic burghez.

Înainte de începerea Revoluţiei Franceze, a lucrat ca administrator al localităţii Roye, o poziţie în care se presupune că a ajutat aristocraţia să-şi impună drepturile feudale asupra ţăranilor.

Ocupaţia sa l-a făcut nepopular printre micile categorii sociale, lui, personal, neplăcându-i prea mult nobilii.

În 1789, în ajunul Revoluţiei, a scris o secţiune în cadrul petiţiei localităţii Roye, prin care cerea regelui abolirea drepturile feudalilor.

Om de litere, jurnalist, pamfletar, agitator politic, este una dintre marile figuri ale Revoluţiei Franceze de la 1789.

Viaţa lui Babeuf, desfăşurată sub spectrul Revoluţiei, reprezintă o adevărată revelaţie a pasiunilor politice din acea perioadă.

Între vis şi utopie, acţiunile şi ideile sale au constituit una dintre sursele mişcării revoluţionare a secolului al XIX-lea.

 

Sursa: Agerpres

Registration

Aici iti poti reseta parola