Evenimentul Istoric > Articole online > Cel mai tânăr laureat al Premiului Nobel pentru Pace
Articole online

Cel mai tânăr laureat al Premiului Nobel pentru Pace

Însă într-o zi de 14 octombrie, acum 55 de ani (1964), Martin Luther King devenea cel mai tânăr laureat al Premiului Nobel pentru Pace. 

Pastorul baptist nord-american, activist politic, cunoscut mai ales ca luptător pentru drepturile civile ale persoanelor de culoare din Statele Unite ale Americii, a primit înalta distincție pentru lupta împotriva segregației rasiale.

La 10 decembrie 1964, Martin Luther King mergea la Oslo, în Norvegia, pentru a primi Premiul Nobel pentru Pace. La cei 35 de ani ai săi, pastorul baptist era cel mai tânăr laureat al prestigiosului premiu.

La 34 de ani, cu un an înainte, Martin Luther King rostise celebrul discurs “I have a dream”, în faţa a 25.000 de persoane.

Un punct culminant al mobilizării în favoarea drepturilor civile, mobilizare care va da roade o dată cu promulgarea, în 1964 şi 1965, a legilor “Civil Rights Act” şi “Voting Rights Act”, care dădeau americanilor aceleaşi drepturi, oricare le-ar fi culoarea pielii.

Dar la numai patru ani după primirea premiului, în 1968, neobositul militant împotriva sărăciei şi a războiului din Vietnam a fost asasinat de un bărbat prezentat drept segregaţionist alb.

Pe mormântul său din oraşul Atlanta se poate citi: “Mulţumesc ţie, Doamne Atotputernic, sunt liber, în fine”.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola