Evenimentul Istoric > Articole online > Cel mai scurt mandat prezidenţial din istorie
Articole online

Cel mai scurt mandat prezidenţial din istorie

Istoria are multe ironii, iar pentru personajul despre care vă vom vorbi mai jos ea s-a comprimat atât de mult, încât acesta nici nu a avut timp să-şi dea seama că este preşedinte.

Totul s-a petrecut în Mexic, în 1913. La 13 februarie, generalul mexican Victoriano Huerta l-a înlăturat de la putere pe preşedintele Francisco I. Madero, printr-o lovitură de stat.

Pedro Lascurain era la momentul respectiv ministrul Afacerilor Externe mexicane.

Actualul preşedinte demisionase, ca şi vicepreşedintele şi procurorul general.

Asta a făcut ca Lascurain, ca ministrul Afacerilor Externe, să fie următorul pe lista prezidenţiabililor, scriu history.info şi medium.com.

Cariera politică

Lascurain a fost un susţinător de-ai lui Madero şi a fost de două ori ministrul Afacerilor Externe în timpul administraţiei acestuia.

Înainte de a fi ministru, Lascurain a fost primar al Mexico City şi chiar a redevenit primar între cele două mandate de ministru.

Pentru a da loviturii de stat o anumită legitimitate, Huerta l-a adus pe Lascurain la Preşedinţie, pentru că oricum era în ordine pe listă, în virtutea Constituţiei mexicane din 1857.

Numai că Huerta i-a ordonat lui Lascurain să îl numească pe el ministru de Interne, funcţie care era a doua pe listă, pentru preluarea postului de preşedinte, în caz de vacantare.

Constrâns

Lascurain a fost constrâns să demisioneze de la Preşedinţia Mexicului în mai puţin de o oră, ceea l-a adus pe Huerta în postul de preşedinte.

Astfel, mandatul lui Lascurain la cârma ţării a devenit cel mai scurt din istorie.

Această perioadă din istoria mexicană este cunoscută drept „La Decena Tragica” sau cele zece zile tragice.

Scopul acestui circ a fost acela de a face în aşa fel încât generalul Huerta să devină preşedinte de manieră legitimă.

Întregul mandat prezidenţial al lui Pedro Lascurain a durat, potrivit anumitor surse, 15, şi altora 55 de minute. În orice caz, mai puţin de o oră.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola