Cel mai scurt mandat prezidenţial din istorie

 

Istoria are multe ironii, iar pentru personajul despre care vă vom vorbi mai jos ea s-a comprimat atât de mult, încât acesta nici nu a avut timp să-şi dea seama că este preşedinte.

Totul s-a petrecut în Mexic, în 1913. La 13 februarie, generalul mexican Victoriano Huerta l-a înlăturat de la putere pe preşedintele Francisco I. Madero, printr-o lovitură de stat.

Pedro Lascurain era la momentul respectiv ministrul Afacerilor Externe mexicane.

Actualul preşedinte demisionase, ca şi vicepreşedintele şi procurorul general.

Asta a făcut ca Lascurain, ca ministrul Afacerilor Externe, să fie următorul pe lista prezidenţiabililor, scriu history.info şi medium.com.

Cariera politică

Lascurain a fost un susţinător de-ai lui Madero şi a fost de două ori ministrul Afacerilor Externe în timpul administraţiei acestuia.

Înainte de a fi ministru, Lascurain a fost primar al Mexico City şi chiar a redevenit primar între cele două mandate de ministru.

Pentru a da loviturii de stat o anumită legitimitate, Huerta l-a adus pe Lascurain la Preşedinţie, pentru că oricum era în ordine pe listă, în virtutea Constituţiei mexicane din 1857.

Numai că Huerta i-a ordonat lui Lascurain să îl numească pe el ministru de Interne, funcţie care era a doua pe listă, pentru preluarea postului de preşedinte, în caz de vacantare.

Constrâns

Lascurain a fost constrâns să demisioneze de la Preşedinţia Mexicului în mai puţin de o oră, ceea l-a adus pe Huerta în postul de preşedinte.

Astfel, mandatul lui Lascurain la cârma ţării a devenit cel mai scurt din istorie.

Această perioadă din istoria mexicană este cunoscută drept „La Decena Tragica” sau cele zece zile tragice.

Scopul acestui circ a fost acela de a face în aşa fel încât generalul Huerta să devină preşedinte de manieră legitimă.

Întregul mandat prezidenţial al lui Pedro Lascurain a durat, potrivit anumitor surse, 15, şi altora 55 de minute. În orice caz, mai puţin de o oră.