Evenimentul Istoric > Articole online > Cel mai mare mister din istoria televiziunii: „Cine l-a ucis pe JR?”
Articole online

Cel mai mare mister din istoria televiziunii: „Cine l-a ucis pe JR?”

Pe 21 martie 1980, JR Ewing, personajul detestat al foarte popularului serial Dallas, este împușcat de un asasin necunoscut.

Crima a făcut din episodul final al celui de-al doilea sezon al serialului unul dintre cele mai mari suspansuri din istorie.

Publicul și presa din America și din toată lumea s-a căznit timp de nouă luni să dezlege misterul: „Cine l-a ucis pe JR?”

Pe 21 noiembrie 1980, în primul episod al seriei a treia din Dallas, misterul se destramă: asasinul era Kristin Shepard, amanta lui JR (și sora soției sale).

Rețeaua de televiziue CBS a difuzat primul sezon cu cinci episoade pilot din Dallas în 1978. În cele din urmă, serialul se va întinde pe lungimea a douăsprezece sezoane integrale.

Primul de acest gen, Dallas a fost numit „primul foileton televizat de maximă audiență” pentru intriga sa în cascadă și pentru situațiile sale dramatice cu exces de moralitate.

Serialul se dezvolta în jurul relației dintre două familii de petrolieri texani: familia Ewing, bogată și favorizată de soartă, și familia Barnes, lipsită de noroc.

Cei doi capi ai familiilor, Jock Ewing și Digger Barnes, erau doi foști parteneri de afaceri, prinși de mulți ani într-o dispută pentru câteva terenuri petroliere despre care Barnes pretindea că i-au fost furate de Ewing.

Pentru a face lucrurile mai interesante, fiul cel mic al lui Ewing, Bobby (interpretat de Patrick Duffy) se căsătorește cu fiica lui Barnes (Victoria Principal), legând și mai strâns clanurile rivale.

Personajul JR Ewing, fratele mai mare al lui Bobby și un ticălos perfect, fustangiu și afacerist fără scrupule nici măcar față de rudele sale, era interpretat de Larry Hagman.

După episodul„O casă dezbinată”, care a lăsat toată lumea în suspans, misterul persoanei asasinului a fost cu atât mai gros cu cât JR avea o sumedenie de dușmani.

În acea vară, „Who Shot JR?” („Cine l-a ucis pe JR?”) a intrat în lexicul național american, devenind un slogan popular pe tricouri și sporind nerăbdarea cu care a fost așteptat al treilea sezon.

Spre marea consternare a fanilor Dallas, reluarea serialului a fost întârziată din cauza unei greve a Sindicatului Actorilor de Televiziune.

Când, în sfârșit, episodul a fost difuzat, el a fost una dintre emisiunile cu cea mai mare audiență din toată istoria televiziunii, cu peste 83 de milioane de telespectatori.

Acest fenomen a contribuit la popularitatea serialului Dallas în lumea întreagă.

Împușcarea lui JR nu a fost singura răsturnare de situație spectaculoasă din Dallas. În septembrie 1986, fanii au aflat că întreg sezonul precedent, în care personajul Bobby Ewing murise, nu a fost decât un vis al Pamelei.

În realitate, scenariștii în „omorâseră” pe Bobby deoarece Patrick Duffy decisese să părăsească serialul.

Când a acceptat să revină, el a fost prezentat într-o scurtă secvență la finalul de sezon ieșind de sub duș, lăsând telespectatorii perplecși și nerăbdători să vadă continuarea pentru a înțelege.

Ultimul episod din Dallas s-a difuzat pe 3 mai 1991.

Registration

Aici iti poti reseta parola