Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Cel mai mare mamifer care a trăit vreodată pe Pământ
Articole online

Cel mai mare mamifer care a trăit vreodată pe Pământ

Rinocerii uriași sunt cele mai mari mamifere terestre care au existat vreodată, cu înălțimi care puteau atinge 5 metri și o lungime de până la 7 metri.

Aceștia trăiau în urmă cu 37-23 de milioane de ani, majoritatea exemplarelor găsite provenind din Asia, în special China, Mongolia, Kazahstan și Pakistan.

O echipă a Academiei de Științe a Chinei a scos recent la lumină fosila aparținând unei specii de rinocer uriaș din bazinul Linxia, în nord-vestul țării.

Animalul face obiectul unei descrieri amănunțite în revista Communications Biology. Botezat Paraceratherium linxiaense, acest animal are caractere distincte de alți rinoceri uriași cunoscuți până acum.

El posedă un craniu alungit cu un nas asemănător unui tapir, cu cavități nazale mai profunde decât la alte specii,

Au fost descoperite craniul, o mandibulă și o vertebră legată de craniu, plus alte două vertebre aparținând unui alt individ au fost singurele elemente descoperite, astfel încât este dificil de evaluat talia acestui nou rinocer, care, asemenea celorlalți, în ciuda numelui, nu aveau corn pe nas.

Totuși, potrivit cercetătorilor, acesta era mai impozant decât cele mai mari din această familie.

Descoperirea noului exemplar a permis rescrierea istoriei filogenetice a Paraceratherium.

Potrivit autorilor studiului, exemplarul ar aparține unui grup strâns legat de Aralotherium, un alt gen de rinocer uriaș.

Cele șase specii de Paraceratherium constituie un grup monofiletic care s-a răspândit în timpul Oligocenului în Asia Centrală și de Sud, mai ales în Tibet, care la acea vreme nu era atât de înalt.

Trăiau în medii forestiere, hrănindu-se cu frunze și ramuri de copaci.

Registration

Aici iti poti reseta parola