Evenimentul Istoric > Articole online > Cel mai mare complex de temple din lume riscă să se prăbușească
Articole online

Cel mai mare complex de temple din lume riscă să se prăbușească

Ruinele templelor Angkor Wat sunt periclitate de schimbările bruște de temperatură și de nivelul pânzei freatice. Cercetătorii continuă să caute soluții salvatoare.

Complexul de temple Angkor Wat din Cambodgia a fost ridicat în timpul regatului Khmer, probabil la începutul secolului al XII-lea.

Templele se află într-o stare avansată de degradare și experții avertizează că prăbușirea lor este inevitabilă, însă este nevoie de măsuri urgente pentru a întârzia cât mai mult acest lucru.

Soluţie temporară

Cele mai multe construcţii sunt deja susținute de stâlpi din lemn, însă aceasta nu poate fi o soluție pe termen lung.

Conform g-geschichte.de, cauza ar fi numărul mare de vizitatori ai complexului.

Zilnic, în medie, 10.000 de oameni vizitează complexul de temple, iar cei mai mulți se cazează în zonă, astfel că în final consumul de apă este mult peste posibilitățile regiunii.

În urma acestui fenomen, scade nivelul pânzei freatice și pământul se scufundă lent, dar aparent fără șanse de stopare.

Studiu

Cercetătorii chinezi au realizat un studiu cu ajutorul tehnologiei radar de ultimă generație și au stabilit că în acest moment Angkor Wat nu este în pericol iminent de colaps, însă pe termen mediu și lung, colapsul nu poate fi împiedicat.

Temperaturile ridicate și oscilațiile permanente au dus la o dilatare a materialelor de construcții folosite, ceea ce periclitează structura arhitectonică.

Următorul pas este o tentativă de stabilizare artificială a nivelului pânzei freatice și o utilizare doar a materialelor de construcții de ultimă generație în lucrările de restaurare.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola