Evenimentul Istoric > Articole online > Cel mai longeviv lider arab a murit la vârsta de 79 de ani. A murit sultanul, trăiască sultanul!
Articole online

Cel mai longeviv lider arab a murit la vârsta de 79 de ani. A murit sultanul, trăiască sultanul!

Potrivit unor surse oficiale, citate de presa internațională, sultanul Omanului suferea de cancer.

Haitham bin Tariq al-Said, vărul lui Qaboos, a depus sâmbătă jurământul în calitate de nou suveran.

Pe scena internaţională, sultanatul Oman, neutru, joacă de obicei rol de bune oficii pentru aliaţii săi occidentali, mai ales în relaţiile tensionate ale acestora cu Iranul.

Lovitura de stat

Qaboos a venit la putere în 1970 cu sprijinul britanicilor după ce a orchestrat o lovitură de stat împotriva propriului tată.

A demarat reforme care au dezvoltat Omanul cu bani din petrol. În 2013 a fost mediatorul negocierilor dintre SUA și Iran, discuții care 2 ani mai târziu s-au concretizat într-un acord nuclear.

Qaboos nu avea un succesor direct. I-a luat locul un văr, care până ieri era ministrul Culturii.

În Oman, sultanul este principalul factor de decizie și este în același timp prim-ministru, șef suprem al Forțelor Armate și deține portofoliile de ministru al Apărării, al Finanțelor și al Afacerilor Extrene, scrie Reuters.

Sub domnia sultanului Qaboos, Omanul şi-a consolidat rolul de stat moderat şi neutru într-o zonă a Golfului zguduită de tensiuni politice, mai ales între SUA şi aliaţii arabi ai acestora, pe de o parte, şi Iran, de cealaltă parte. 

Noul sultan

Noul sultan s-a angajat sâmbătă să continue politica externă de ”non-ingerinţă” a predecesorului său.

”Vom continua calea trasată de defunctul sultan”, a declarat Haitham bin Tariq în primul său discurs, transmis la televiziunea de stat.

El a promis să continue o ”politică externă bazată pe coexistenţa paşnică între naţiuni şi pe non-ingerinţa în afacerile interne ale altor state, cu respectarea suveranităţii naţiunilor şi a cooperării internaţionale”.

Haitham bin Tariq a mai spus că va continua, ”ca şi sub domnia sultanului Qaboos, să favorizeze soluţiile paşnice” la crizele regionale şi mondiale.

Totodată, a promis că va continua să lucreze în vederea ridicării standardului de viață al populației sultanatului Oman.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola