Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Cel mai devastator cutremur european înregistrat vreodată lovește terra ballerina pe 28 decembrie
Articole online

Cel mai devastator cutremur european înregistrat vreodată lovește terra ballerina pe 28 decembrie

Seismul și tsunamiul pe care l-a provocat au ucis aproximativ 100.000 de oameni.

Sicilia și Calabria sunt cunoscute ca terra ballerina – „pământul dansator” – pentru activitatea seismică periodică.

În 1693, 60.000 de oameni au fost uciși în sudul Siciliei de un cutremur, iar în 1783 cea mai mare parte a coastei tirrene din Calabria a fost distrusă de un mare cutremur care a ucis 50.000.

Cutremurul din 1908 a fost deosebit de costisitor în ceea ce privește viața umană, deoarece a lovit la 5:20 dimineața fără avertisment, prinzând majoritatea oamenilor acasă în pat, decât în ​​siguranța relativă a străzilor sau câmpurilor.

Șocul principal, înregistrând o magnitudine estimată de 7,5 pe scara Richter, a provocat un tsunami devastator, cu valuri de 40 de picioare, care au inunadat orașele și orașele de coastă.

Cele două mari orașe de pe ambele părți ale strâmtorii Messina – Messina și Reggio di Calabria – au avut aproximativ 90% din clădiri distruse.

Liniile telegrafice au fost tăiate, iar cele de cale ferată au fost avariate, împiedicând eforturile de ajutorare.

Pentru a înrăutăți lucrurile, cutremurul din 28 a fost urmat de sute de replici mai mici în zilele următoare, care au dărâmat multe dintre clădirile rămase și au rănit sau ucis salvatorii.

La 30 decembrie, regele Victor Emmanuel al III-lea a sosit la bordul cuirasatului Napoli pentru a inspecta zona.

Între timp, o ploaie continuă a căzut asupra orașelor ruinate, forțând supraviețuitorii amețiți și răniți, îmbrăcați doar în hainele de noapte, să se adăpostească în peșteri, grote și colibe improvizate construite din materiale recuperate din clădirile prăbușite.

Marinarii veterani abia au putut recunoaște țărmul, deoarece întinderi lungi de coastă s-au scufundat câțiva metri în strâmtoarea Messina.

 

Sursa AICI

Registration

Aici iti poti reseta parola