Cel mai de succes ministru de război a alcătuit una dintre cele mai mari armate din istorie

 

O armată de 400.000 de mii de soldați nu a mai fost văzută în Europa de la căderea Imperiului Roman.

Marchizul de Louvois s-a născut la 18 ianuarie 1641 sub numele de Francois-Michel le Tellier. Tatal său era cancelarul Franței și unul dintre cei mai apropiați oameni ai regelui. Datorită averii deținute, Francois s-a ales cu titlul de marchiz.

 Unii ar putea crede că a avansat foarte rapid în carieră, devenind ministru de război în timpul domniei faimosului rege francez Ludovic al XIV-lea (Regele Soare).

 Realitatea este că la acea vreme și funcțiile în stat erau ereditare, astfel că în momentul în care tatăl său s-a retras din funcția de ministru de război, i-a pasat rolul fiului său, ceea ce a făcut ulterior și marchizul pentru fiul său.

 El a primit misiunea de a reforma arma franceză, de a o moderniza și de a o transforma într-una dintre cele mai puternice forțe militare din lume.

 Ministrul de Război (Secrétaire d’État à la Guerre în franceză) a fost echivalentul ministrului Aparării de astăzi. Ministrul Louvois a reușit să clădească o armată de 400.000 de soldați, ceva ce nu mai fusese văzut în Europa de 12 secole, de la căderea Imperiului Roman.

Pentru asta, el a fost obligat să improvizeze. I-a incurajat pe nobili să devină ofițeri în armată, a fondat centrul de îngrijiire a invalizilor de pe urma războiului și a inventat o serie de decorații militare ca să îi motiveze pe soldați. Evident că nici recompensa financiară nu a fost de neglijat.

Conform history.info, el este considerat astăzi unul dintre cel mai de succes miniștri ai Apărării din istoria mondială. Țara a reșit să își extindă granițele spre Belgia și Germania.

 Armata creată de el i-a oferit regelui Ludovic al IV-lea șansa de a iniția nenumarate campanii militare câștigătoare în Europa, tranformând Franța în cea mai puternică monarhie la acea vreme.

 

 

Parteneri