În ianuarie 2010, Comisia internațională împotriva impunității din Guatemala (CICIG) a anunțat rezultatele propriei anchete, concluzionând că Rosenberg și-a aranjat propria moarte.
S-a arătat că a cerut la doi veri ai fostei sale soții să aranjeze asasinarea unui bărbat despre care pretindea că îl șantajează. Totuși, ținta era, potrivit CICIG, el însuși.
Verii au contractat unsprezece ucigași plătiți, dintre care majoritatea erau foști sau actuali ofițeri de poliție și un fost militar. Rosenberg a folosit un telefon mobil anonim pentru a-și apela numărul personal de telefonie mobilă, creând aparența unor amenințări cu moartea.
Anchetatorii au verificat apelurile de pe telefon și o chitanță de impozit pe vânzări.
Această dovadă cheie a fost folosită pentru a convinge populația guatemaleză și lumea că Rodrigo Rosenberg a comandat el însuși să fie ucis. El și-a contactat ucigașii prin telefonul mobil pentru a le da instrucțiuni cum să-l omoare.
Comisia CICIG a declarat că Rosenberg era deprimat din cauza asasinării celor doi Musa, în special a lui Marjorie Mușa, cu care avea o relație. Potrivit CICIG, el era convins că guvernul a ucis-o pe Marjorie, dar nu avea dovezile necesare pentru a urmări chestiunea în instanță.
s-a concluzionat că moartea sa a fost, prin urmare, pur și simplu o sinucidere bizară.
În lumina acestei descoperirii, vicepreședintele Rafael Espada (pe care Rosenberg îl ccontactase ca să-l înlocuiască pe președintele Colom) a negat că ar fi avut vreun contact cu Rosenberg sau cu orice apropiat al acestuia înainte de crimă.

- O lecție de diplomație uitată: audiența lui Vasile Alecsandri la Lordul Malmesbury, șeful diplomației britanice
- Sinodul Ecumenic de la Niceea Medalion aniversar la împlinirea a 1700 de ani (325-2025)
- Închipuit urmaș al lui Genghis-Han, admirat de Hitler „Baronul sângeros”, dușmanul feroce al statului bolșevic întemeiat de Lenin