Evenimentul Istoric > Articole online > Cel mai bun cântec despre criză a fost scris în plin boom economic. Ray Charles, Johnny Cash și Adriano Celentano. Jurnal muzical de carantină
Articole online

Cel mai bun cântec despre criză a fost scris în plin boom economic. Ray Charles, Johnny Cash și Adriano Celentano. Jurnal muzical de carantină

Versurile acestui cântec, Busted, descriu atât de bine și de complet falimentul capului unei familii încât la sfârșit te și miri că bietul om mai trăiește. Până și gripa îi lovește rudele!

Deși pare inspirată din marile prăbușiri economice, melodia Busted este scrisă de un prosper compozitor american, într-o perioadă de mare avânt financiar al Americii.

Harlan Howard a fost, între 1957 și 2002, unul dintre cei mai de succes autori de muzică country. Ieri, când am spus povestea din spatele hit-ului soției sale, Jan Howard, My Son (o găsești AICI), am și anunțat decesul ei, la vârsta de 91 de ani, pe 28 martie 2020.

 

Foto: Harlan Howard – Country Music Hall of Fame

Harlan a încetat din viață în 2002, la 73 de ani, și a lăsat în urmă o colecție de aproximativ 4.000 de cântece, dintre care multe au fost premiate sau au dus la vânzări de milioane de discuri. A scris country, dar piesele sale au fost preluate de interpreți din toate genurile muzicale și de pe întreg mapamondul.

Busted a fost scris în 1962. Ce l-a inspirat pe Harlan nu se știe, în niciun caz situația sa financiară, pentru că în anul precedent avusese nu mai puțin de 15 cântece în topuri.

Concepută ca o piesă country classic, Busted a fost înregistrată prima dată de Burl Ives, fost artist stradal, ajuns la acea dată un reprezentant al stilurilor rafinate, mai culte, dar Ives nu a avut succes cu ea.

Mai duri în abordare, ceilalți doi artiști care au înregistrat-o în 1962-1963, chiar dacă provin din stiluri diferite, rockabilly și rhythm & blues, au transformat-o în hit internațional și evident lor li se datorează succesul.

Este vorba de Ray Charles – varianta din deschiderea acestei postări – și de Johnny Cash.

 

Cash a fost primul care a difuzat Busted și a inclus-o pe un album de Grammy, Orange Blossom Special.

Succesul din SUA și Canada s-a simțit și dincoace de ocean. Primii care au preluat piesa au fost italienii. În Italia se lansa, în 1964, varianta Sono un fallito, a lui Gino Santercole.

Acest ”bunic” al rock-ului italian – el a cântat pe scena pe care, în 1957, a avut loc primul concert italian de rock and roll – a fost deopotrivă nepotul și cumnatul lui Adriano Celentano. Fiu al sorei lui Celentano, Santerole s-a căsătorit cu sora actriței Claudia Mori, nevasta lui Adriano.

După ce au cântat împreună, Santerole și Celentano s-au certat și nu și-au vorbit mulți ani. În 1984, Celentano face un gest special de împăcare. La un show tv, interpretează Sono un fallito.

A făcut-o, așa cum numai el putea, memorabil!

Închei cu această versiune, cu speranța că ritmul aparte al piesei Busted va ține ”amenințarea din titlu” departe de fiecare dintre dumneavoastră!

 

Registration

Aici iti poti reseta parola