Devenită o joacă de copii, ”cerneala simpatică” sau ”invizibilă” a fost timp de secole o armă redutabilă în mâinile spionilor. Ideea de a trimite mesaje imposibil de citit fără a cunoaște cum trebuie tratată hârtia i-a fascinat pe spionii din toate structurile lumii.
CIA a desecretizat de curând un set de documente, considerate cele mai vechi din partea de arhivă pusă la dispoziția cercetătorilor. Actele datează din 1917-1918 și au aparținut Biroului de Informații al Forțelor Navale, arhivele acestei instituții fiind preluate de actuala Agenție Centrală de Intelligence.
Ele conțin rețeta cernelei invizibile, așa cum agenții o furaseră de la cei germani. Actele sunt, de fapt, un instructaj secret care era transmis tuturor celor din teren, pentru a putea să-și fabrice singuri cerneala și să transmită rapoarte secrete, dar și substanțele necesare citirii mesajelor primite.
Documentul integral poate fi consultat în atașamentul acestei postări! Pe scurt, un spion american care avea nevoie să transmită un mesaj ascuns trebuia să își procure o pastilă de Piramidon, una de Aspirină și un pahar de apă. Pentru a citi mesajele primite cu aceeași formulă, avea nevoie de mai multe substanțe, dar ele nu erau imposbil de procurat.
Istoria declasificării acestor documente este și ea ciudată. Prima discuție serioasă despre desecretizarea lor a avut loc în 1979, dar s-a amânat. Se pare că, deși apăruseră metode moderne de criptare, astfel de mesaje erau încă transmise, în special din zonele neacoperite de sateliți. Decizia a fost criticată, pentru că deja ”cerneala simpatică” era o jucărie preferată de copiii din toată lumea.
Abia în 2011, Agenția a considerat că materialul poate face obiectul unei analize de desecretizare și procesul birocratic a mai durat câțiva ani.