Evenimentul Istoric > Articole online > Cel mai bătrân astronaut trimis în spaţiu avea 77 de ani şi a fost senator
Articole online

Cel mai bătrân astronaut trimis în spaţiu avea 77 de ani şi a fost senator

Numele lui era John Glenn. Avea 77 de ani şi era deja un astronaut american foarte cunoscut.

El a ajuns în spaţiu pentru prima oară în 1962, în cadrul Programului Mercury, scrie history.info.

John Glenn a fost primul american care a efectuat un zbor orbital în jurul Pământului şi al treilea astronaut american din spaţiu, în general, precedat doar de Alan Shepard şi Gus Grissom.

Scopul acestui program era să trimită un om pe orbită. A debutat cu lansări fără om la bord și cu animale. 

La doar 20 de zile după misiunea Vostok 1, capsula Mercury cu Alan Shepard la bord a pornit într-un un zbor suborbital de 16 minute. Apoi, la o săptămână, capsula Liberty Bell 7 cu Virgil Ivan Grissom la bord, a pornit într-un zbor suborbital. 

La amerizare, capsula s-a scufundat, dar astronautul a fost recuperat cu succes. 

Tot în 1961, John Glenn a plecat într-un zbor orbital în misiunea Friendship 7. A mai urmat un zbor de 3 orbite, Aurora 7, unul de 6 orbite, Sigma 7 și unul de 36 de ore, ultimul zbor spațial american cu o singură persoană la bord, Faith 7. 

Erau planificate și alte zboruri, ca Freedom 7 II. 

Programul Mercury a costat 384 mil. $ și s-a încheiat în 1963. Au participat 7 astronauți: Alan Shepard, Gus Grissom, John Glenn, Scott Carpenter, Wally Schirra, Gordon Cooper, supranumiți „The Mercury Seven”.

John Glenn era unul dintre astronauţii cei mai titraţi din istorie. În tinereţe, a fost pilot de avion de vânătoare (a doborât trei MiG-15 inamice în timpul războiului din Coreea).

A devenit celebru mai ales după ce a efectuat zborul spaţial din 1962. 

Era prieten cu familia Kennedy, care a dat politicii Americii mai mulţi lideri.

Ca membru al Partidului Democrat, a devenit senator american. Ulterior, a fost candidat la postul de vicepreşedinte american la alegerile din 1976.

La 29 octombrie 1998, Glenn a efectuat zborul, la 36 de ani după primul său zbor în spaţiu, o perioadă încă neegalată de niciun alt astronaut din istorie.

Zborul a fost efectuat deasupra navetei spaţiale Discovery. Glenn şi alţi şapte membri ai echipajului au petrecut aproape 9 zile în spaţiu.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola