Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Cel care Cască a fost ultimul indian care s-a predat americanilor
Articole online

Cel care Cască a fost ultimul indian care s-a predat americanilor

A fost ultimul indian american care s-a predat în mod oficial Statelor Unite.

În februarie 2010, Camera Reprezentanților a SUA a adoptat o rezoluție care stipula recunoașterea meritelor liderului indian, recunoscut ca un adevărat strateg al războiului de gherilă, fiind comemorat la 100 de ani de la moartea sa.

S-a născut într-un trib indian care locuiau în zona Râului Curcanului, pe 16 iunie 1829, și a primit numele Goyaale, în limba chiricahua însemnând „Cel care cască”.

S-a remarcat în luptele care au durat câteva decenii împotriva Mexicului și Statelor Unite, care încercau să ocupe zonele locuite de apași.

Deși a înțeles că nu mai poate recupera pământurile răpite de coloniștii mexicani și americani, și-a continua lupta pentru tot restul vieții.

Setea de răzbunare

La opt ani, și-a pierdut ambii părinți, pe când un comerciant alb, însoțit de un vânător de scalpuri, împușcă 400 de amerindieni în timpul unei petreceri.

La 17 ani, se căsătorește cu Alope și au împreună trei copii. La 6 martie 1851, când Geronimo era la vânătoare, o companie de 400 de soldați mexicani din Sonora, conduși de colonelul Jose Maria Carrasco, a atacat așezarea de pe Râul Curcanului.

Sunt uciși mai mulți indieni, printre care și soția și copiii lui Geronimo. Acest masacru contra unor persoane fără apărare stârnește ura lui Geronimo împotriva mexicanilor și din acel moment, acesta nu își dorește decât răzbunarea.

Se spune că de aici provine și numele sub care este cunoscut viteazul indian: este vorba de sfântul Ieronim (în engleză Geronimo) invocat de mexicanii îngroziți de atacurile nemiloase ale indigenilor chiar în ziua când se sărbătorea acel sfânt.

Masacrul de la Casa Grande

A rămas în istorie Masacrul de la Casa Grande, celebru prin tactica perfidă a mexicanilor care au simulat că încheie armistițiu, le-au oferit indienilor rachiu de agave și apoi i-au ucis. Geronimo s-a retras într-o peșteră și nu a putut fi găsit.

Mai multe trupe americane au fost mobilizate în căutarea sa.

S-a predat abia în 1886, fiind tratat ca un prizonier de război, nu ca un infractor.

A încetat din viață la 79 de ani, când ajunsese o celebritate. Memoriile sale au fost apreciate de public, iar istoria vieții sale a constituit subiectul a numeroase ecranizări.

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola