Evenimentul Istoric > Articole online > Ceauşescu a avut parte de o surpriză neplăcută din partea tanchiştilor Armatei, la 20 decembrie 1989
Articole online

Ceauşescu a avut parte de o surpriză neplăcută din partea tanchiştilor Armatei, la 20 decembrie 1989

În agitata zi de 20 decembrie 1989, Associated Press transmitea lumii prima reacţie pe care Nicolae Ceauşescu o avea la puţin timp după ce revenise din vizita efectuată în Iran.

La aeroport îl aştepta Elena Ceauşescu, care îl informa că la Timişoara situaţia fusese scăpată de sub control şi că urbea din vestul ţării devenise primul oraş liber al României.

Nu se întâmplase asta fără să curgă sângele unor oameni nevinovaţi… Febra Revoluţiei cuprindea ţara şi Ceauşescu era convins că la mijloc nu poate fi decât amprenta unor „grupări fasciste”.

„VIENNA – Președintele României, Nicolae Ceaușescu, a acuzat astăzi «grupurile fasciste, reacționare», pentru protestele antiguvernamentale din țara sa și a confirmat că armata trebuie să intervină pentru restabilirea ordinii.

Într-o adresă de 25 de minute la radioul și televiziunea națională la câteva ore după ce s-a întors dintr-o vizită de trei zile în Iran, Ceaușescu nu a menționat nicio victimă în orașul din vestul Timișoarei.

Martorii care au ieșit din România au sugerat că sute de persoane au fost ucise când forțele de securitate au deschis focul asupra protestatarilor antiguvernamentali duminică.

Rapoartele de astăzi sugerează că tulburările s-au răspândit în alte orașe.

Ceaușescu a spus că armata trebuie să restabilească ordinea la Timișoara, după ce tulburările au fost provocate de «grupuri fasciste, reacționare, care doreau să distrugă independența și să oprească construcția socialismului în România»

Adresa, monitorizată la Viena, nu a spus ce măsuri vor fi luate pentru a preveni tulburările.

Au fost raportate trupe și poliție care patrulează Bucureștiul și alte orașe românești astăzi, într-o aparentă tentativă a autorităților comuniste din prima linie de a pune capăt protestelor.

Aproximativ 50.000 de manifestanți au ieșit astăzi în stradă la Timișoara, la 30 de mile de granițele iugoslave și ungare, a declarat agenția de presă iugoslavă Tanjug.

Se pare că demonstranții au trecut pe lângă consulatul Iugoslav, scandând lozinci împotriva lui Ceaușescu. Grupul a trecut de tancurile armatei române, dar soldații au urmărit fără să intervină, se arată în raport”, se arată în ştirea păstrată în arhiva Los Angeles Times.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola