În septembrie 1927, vremea s-a arătat a fi generoasă cu europenii. După 15 ore și 15 minute de înotat, Mercedes Gleitze era așteptată de sute de spectatori la Dover, pe malul Canalului Mânecii. Cade epuizată, dar îi mulțumește lui Dumnezeu că este încă în viață și conștientă. Acea zi avea să rămână de două ori în istorie.
Prima femeie britanică reușește extraordinara performanță de a traversa înot Canalul. Dar nu e singură în această reușită. De-a lungul celor 24 de mile a fost tot timpul însoțită. Și nu, nu ne referim la cei din barca de salvare. Ci la un obiect aparent lipsit de importanță. Un ceas. Ceasul subacvatic Rolex. Primul ceas de mână din lume rezistent la apă. Potrivit însă unor martori ai vremii, opera bavarezului Hans Wilsdorf nu a fost purtat la mână, ci la gât.
Mercedes Gleitze sau Mercedes Carey (18 noiembrie 1900 – 9 februarie 1981) a fost și prima care a traversat Strâmtoarea Gibraltar. Ea a stabilit recorduri de anduranță pentru înot incluzând un record de 46 de ore în 1932.
Mercedes Gleitze a fost de profesie secretar și stenograf în centrul Londrei, exploatându-și talentul pentru limbi străine. În timpul liber, a început să înoate în râul Tamisa. Primul ei record semnificativ a fost că a petrecut 10 ore și 45 de minute în apă. A fost cea mai lungă perioadă de timp pentru o femeie în 1923. Ea a atras atenția când, la a opta încercare, a devenit prima femeie engleză care a înotat peste Canalul Mânecii, la 7 octombrie 1927. A călătorit în Australia, Noua Zeelandă și Africa de Sud pentru a stabili noi recorduri. A înotat 100 mile în jurul insulei Man și a devenit prima persoană care a înotat până la Insula Robben și înapoi în Cape Town.