Evenimentul Istoric > Articole online > Cea mai veche transcriere a întâlnirii lui Odiseu cu porcarul său credincios
Articole online

Cea mai veche transcriere a întâlnirii lui Odiseu cu porcarul său credincios

În situl arheologic de la Olimpia, Grecia, s-a făcut o descoperire senzațională, deși zona este deja renumită pentru vestigiile scoase aici la lumină.
La Olimpia au fost scoase la lumină Templul lui Zeus, cel care adăpostea cândva una dintre Minunile Lumii, statuia lui Zeus de Phidias, Templul Herei, de unde pleca flacăra olimpică și stadionul unde s-au născut competițiile sportive din întreaga lume.

Un astfel de obiect a fost scos la lumină la sfârșitul lunii iunie a acestui an. Pe 10 iulie, Ministerul Culturii din Grecia a confirmat printr-un comunicat descoperirea: o plăcuță de ceramică pe care sunt scrise 13 versuri din Rapsodia a XIV-a din Odiseea lui Homer. Datată în secolul VIII i.e.n. Odiseea este povestea întoarceii lui Odiseu în Itaca după războiul troian. Versurile descoperite acum sunt povestea întâlnirii sale cu Eumaeus, porcarul care i-a rămas credincios regelui său timp de 20 de ani.

Aproape 300 de ani, Odiseea a circulat oral, înainte de a apărea primele transcrieri. Cea descoperită acum este considerată cea mai veche transcriere.

Foto: Plăcuța din lut ars găsită la excavațiile din zona Templului lui Zeus

 

Pentru cei aflați în această perioadă în vacanță în însorita Grecie, plăcuța este expusă la Olimpia.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola