Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Cea mai veche sculptură din Asia. Pasăre din os de acum 13.500 de ani a fost găsită în China
Articole online

Cea mai veche sculptură din Asia. Pasăre din os de acum 13.500 de ani a fost găsită în China

Cu mult înainte de inventarea vopselelor de ulei și a acrilicilor, omul folosea materialele pe care le avea în jurul său pentru a crea piese care să reflecte ceea ce a văzut în natură.

Un nou exemplu de artă a fost descoperit vara trecută în Asia de Est. Este vorba de unele dintre cele mai vechi piese sculptate din lume, o pasăre mică cu o dimensiune de aproximativ doi centimetri, care datează de aproximativ 13.500 de ani, fiind cea mai veche sculptură găsită în Asia până acum.

A fost realizată din os ars folosind patru tehnici, au explicat experții: scobire, abrazare, răzuire și incizie.

Acestea au fost făcute cu unelte de piatră, deoarece acestea erau disponibile sculptorului la acea vreme.

Figurina este a unui paserin, care era o pasăre asemănătoare cu o vrabie. A fost realizată deasupra unui piedestal mic și are o coadă supradimensionată, susceptibilă să-l împiedice să cadă în cioc când mânca.

Această mică sculptură a provocat mari emoții în lumea arheologiei, dar și în cercurile artistice.

Echipa care a descoperit-o este alcătuită din experți din China, Israel, Franța și Norvegia, iar cercetările lor au fost publicate în iunie în jurnalul științific online Plos One.

Într-un comunicat de presă, care a însoțit anunțul, aceștia au spus: „Această descoperire identifică o tradiție artistică originală și împinge cu mai mult de 8.500 de ani în urmă reprezentarea păsărilor în arta chineză”.

Site-ul de la Lingjing, în provincia Henan, unde a fost găsită mica pasăre, a anunțat și alte dezvăluiri importante, inclusiv bucăți de ceramică și un pandantiv din struț.

Un membru al echipei a numit pasărea „schimbător de jocuri” în ceea ce privește înțelegerea experților despre modul în care arta chineză a evoluat în epoca de piatră și nu numai, deoarece este cea mai veche piesă de artă tridimensională descoperită acolo de arheologi până acum.

Deși pasărea este incredibil de mică, este uimitor de frumoasă, a spus unul dintre membrii echipei, Francesco d’Errico, director de cercetare pentru Centrul de Cercetări Științifice din Franța, care are sediul la Universitatea din Bordeaux.

„Când o privești la microscop”, a explicat el pentru  The Guardian, „chiar vezi că a fost (realizată de) un artist … Este mică, dar de fapt este destul de rafinată”.

Arheologii spun că nu sunt siguri de motivele pentru care sculptorul a realizat lucrarea, mai ales că este atât de mica.

A fost doar pentru expunere sau un șaman a purtat-o cu el pentru a fi folosită în ritualuri magice sau religioase? Ei pot specula doar.

Dar nu au nicio îndoială cu privire la semnificația sa pentru istoria artei din China; piese mai vechi au fost găsite în Europa, dar niciodată în China.

În ceea ce cunoaștem acum ca Germania, sculpturile de animale și de oameni făcute pe fildeș mamut au fost găsite în peșteri care datează de aproximativ 40.000 de ani, estimează unii experți.

Înainte de descoperirea păsării, cea mai veche sculptură găsită în China datează în jurul anului 3000 î.e.n.

Oricare ar fi scopul figurinei, frumusețea și semnificația sa pentru arheologie și artă nu sunt îndoielnice.

 

Sursa AICI

Registration

Aici iti poti reseta parola