Evenimentul Istoric > Articole online > Cea mai puternică explozie de origine umană de până la testarea bombei atomice
Articole online

Cea mai puternică explozie de origine umană de până la testarea bombei atomice

Nava franceză SS Mont Blanc încărcată cu materiale explozive (63 tone de nitrat de celuloză, 200 tone de TNT (trinitrotoluen), 35 tone de benzol şi 2.300 tone de acid picric) a fost acroşată din greşeală de nava norvegiană Imo, în portul Halifax din Canada, ambele pregătindu-se de călătorie pentru participarea la războiul din Europa.

Era în timpul Primului Război Mondial, iar nava franceză transporta explozivi destinaţi armatei franceze. Pe drum, a navigat spre Halifax, pentru a se alătura unui convoi pentru traversarea Oceanului Atlantic, scrie history.info.

La intrarea în Halifax s-a lovit de cargoul norvegian care tocmai ieşea.

Incendiul fatal

Accidentul nu a provocat pagube majore, dar la bordul navei cu explozivi s-a declanşat un incendiu.

După 25 de minute s-a produs o explozie a cărei forţă era estimată la 2,9 kilotone de TNT, cea mai puternică explozie de origine umană de până la testarea bombei atomice.

Explozia a ras de pe suprafaţa pământului toate clădirile şi copacii pe o suprafaţă de 2 kilometri pătraţi în jurul navei.

2.000 de morţi

În această catastrofă şi-au pierdut viaţa aproximativ 2.000 de oameni şi alţi 9.000 au fost răniţi. S-a produs un val de 18 metri înălţime în urma exploziei care a distrus 1.630 de clădiri şi avariat alte 12.000.

Fragmente din nava care a explodat au zburat până la 5.500 de metri de locul exploziei.

Registration

Aici iti poti reseta parola