Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Cea mai neagră oră din istoria fotbalului. 39 de morți și 600 de răniți
Articole online

Cea mai neagră oră din istoria fotbalului. 39 de morți și 600 de răniți

Directorul general al FC Liverpool, Peter Robinson, a cerut la UEFA să se aleagă alt stadion, susținând că cel stabilit nu este potrivit pentru a găzdui o finală europeană, dar UEFA a refuzat să mute meciul.

Stadionul a fost ticsit cu 58.000–60.000 de suporteri, cu peste 25.000 din fiecare tabără. Cele două peluze erau de fapt niște terase fără scaune, în care se stătea în picioare, fiecare divizat în trei sectoare.

Tragedia de pe Stadionul Heydel din Bruxellea s-a petrecut pe 29 mai 1985, la finala Cupei Campionilor Europeni dintre Juventus și Liverpool.

Deși era stadionul național al Belgiei, Heysel era într-o stare tehnică proastă la momentul finalei europene din 1985. Cu o vechime de 55 de ani, nu a fost întreținut suficient de bine, astfel că unele părți ale stadionului de-a dreptul se surpau.

Spre exemplu, gardul exterior al stadionului era construit din bolțari, iar fanii care nu au avut bilete, au fost observați spărgând găuri în el pentru a intra înăuntru. Mai târziu jucătorii și fanii lui Liverpool au spus că au fost șocați de condițiile mizerabile de la stadion

Războiul

Fanilor lui Juventus le-au revenit sectoarele O, N și M. În partea lui Liverpool erau situate X și Y, atribuite fanilor englezi, cu sectorul Z alături rezervat fanilor neutri.

La acel moment Bruxelles, ca și restul Belgiei, avea o mare comunitate de italieni, inclusiv mulți fani expatriați ai lui Juventus, care de altfel au și cumpărat tichetele în sectorul Z.

Aproximativ la ora locală 19, cu o oră înainte de începutul meciului,din ambele părți au început să zboare rachete și petarde.

Suporterii lui Liverpool și ai lui Juventus se aflau în imediata apropiere, în sectoarele X și Z. Încă dinainte de meci din ambele părți au început să zboare rachete și petarde.

Odată cu fluierul de start au început să zboare și pietre, care se aflau sub tribune.

Un grup de suporteri ai lui Liverpool a sărit gardul de protecție îndreptându-se spre galeria italienilor. Fanii lui Juventus au încercat să fugă sărind peste peretele stadionului. Mulți au reușit; totuși, peretele a cedat sub greutate și s-a prăbușit.

În acel moment au avut loc cele mai multe decesele – 39 de persoane au murit, și alte 600 au fost rănite.

 

Contraatacul

În semn de răzbunare pentru evenimentele din sectorul Z, fanii Juventus s-au răsculat din celălalt capăt de stadion. Ei au avansat pe teren și se deplasau în direcția suporterilor lui Liverpool, dar intervenția poliției i-a stopat.

În următoarele două ore din direcția lor către poliție zburau pietre, sticle și rachete. Un fan Juventus a fost surprins de televiziune trăgând dintr-un pistol. Mai târziu a fost indetificat ca fiind un pistol de start⁠.

Juventus – Liverpool 1 la 0

În ciuda amplorii dezastrului, s-a considerat că renunțarea la joc ar fi riscat să amplifice problema și mai mult, și meciul în cele din urmă a început după ce căpitanii ambelor părți au vorbit mulțimii și au făcut apel la calm.

Juventus a câștigat meciul cu 1–0 datorită unui penalty, acordat de arbitrul elvețian Daina pentru un fault asupra lui Zbigniew Boniek și transformat de Michel Platini,

Cluburile engleze de au primit de la UEFA interdicție nelimitată în competițiile europene (ridicată în 1990–91), Liverpool fiind exclusă pentru un an suplimentar, iar 14 suporteri ai FC Liverpool au fost găsiți vinovați de omucidere involuntară, fiecare dintre ei fiind condamnat la trei ani de închisoare.


Achiziționați revista Evenimentul Istoric nr. 27 de la punctele de difuzare a presei sau online pe www.agoramag.ro , în secțiunea Reviste!

Nu ratați nici concursurile Evenimentul Istoric prin care puteți câștiga abonamente. Detalii aici: https://bit.ly/3evyBRl

Dacă vrei să colecționezi revista, te invităm să te abonezi! Poți opta pentru un abonament în varianta print, accesând https://agoramag.ro/abonamente/abonamente-evenimentul-istoric sau poți să te bucuri de versiunea online a revistei, direct pe tableta, computerul sau telefonul tău, accesând https://agoramag.ro/abonamente/abonamente-evenimentul-istoric?product_id=441.

Registration

Aici iti poti reseta parola