Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Cea mai mare descoperire arheologică, de la mormântul lui Tutankamon încoace!
Articole online

Cea mai mare descoperire arheologică, de la mormântul lui Tutankamon încoace!

Anunțul a fost făcut joi, 8 aprilie, de către faimosul egiptolog Zahi Hawass, fost ministru al Antichității.

„Misiunea arheologică (…) a descoperit un oraș îngropat (…) care datează din timpul domniei lui Amenhotep al III-lea (foto) și care a continuat să fie folosit de regele Tutankamon, adică acum 3.000 de ani”, arată misiunea arheologică într-un comunicat citat de Le Figaro.

Suit pe tron în anul 1391 î.Hr., Amenhotep al III-lea, care a fost bunicul lui Tutankamon și în același timp unul dintre cei mai importanți faraoni, a murit în 1353 î.Hr.

Obiecte valoroase, printre care bijuterii, ceramică colorată sau cărămizi de argilă purtând sigiliul lui Amenhotep al III-lea, au fost descoperite în oraș, certificând astfel datarea, se mai arată în comunicat.

Este vorba de „cel mai mare oraș antic” din Egipt, a declarat dr. Zah Hawass în același comunicat.

Misiunea arheologică a început săpăturile în septembrie 2020, între templele lui Ramses al III-lea și Amenhotep al III-lea, în apropiere de Luxor, la 500 de kilometri sud de Cairo.

„În câteva săptămâni, spre marea surpriză a echipei, formațiuni de cărămizi din argilă au început să apară din toate direcțiile”, arată comunicatul. „Situl este în stare bună de conservare, cu ziduri aproape întregi și încăperi pline de cu ustensile ale vieții cotidiene.”

„Descoperirea acestui oraș pierdut este a doua descoperire arheologică, din punct de vedere al importanței, după cea a mormântului lui Tutankamon”, a declarat Betsy Brian, profesoară de egiptologie la Universitatea John Hopkins din Baltimore, de asemenea citată în comunicat.

„Ea ne va oferi o perspectivă rară asupra vieții egiptenilor antici în perioada cea mai fastă a imperiului.”

Orașul este alcătuit din „trei palate regale (…) precum și un centru administrativ și manufacturier al imperiului”.

Însă arheologii au dezgropat și o „zonă de pregătire a hranei” cu o „brutărie”, „un cartier administrativ” și un „atelier” de construcții.

Două morminte de „vaci sau tauri” au fost descoperite, precum și „rămășițe umane” neobișnuite.

Prin promovarea patrimoniului său antic, Egiptul face eforturi să-și redreseze sectorul turistic, afectat de o lungă perioadă de instabilitate politică, după Primăvara Arabă, și de pandemie.

Sâmbăta trecută, la Cairo a fost inaugurat un nou muzeu al Antichităților, prilej cu care a fost organizată o fastuoasă paradă a mumiilor a 22 de regi și regine din perioada antică.

Printre acestea, se aflau și cele lui Amenhotep al III-lea și soției sale, Tiye.

Registration

Aici iti poti reseta parola