Evenimentul Istoric > Articole online > Cea mai mare bătălie navală din istorie
Articole online

Cea mai mare bătălie navală din istorie

Este considerată cea mai mare bătălie aeronavală din cel de-Al Doilea Război Mondial şi poate chiar din întreaga istorie a războaielor navale.

Potrivit Guiness Book of Records, Bătălia din Golful Leyte a fost cea mai mare din istorie, după numărul de nave şi avioane de luptă implicate, scrie history.info.

Bătălia din Golful Leyte, denumită şi „A Doua Bătălie din Marea Filipinelor”, s-a desfăşurat lângă insulele Leyte şi Samar din Arhipelagul Filipinelor.

Înfrângerea în bătălia din Golful Leyte a afectat grav capacitatea japonezilor de a transfera resursele din Asia de Sud-Est către Arhipelagul Japonez.

Un moment important este că în timpul bătăliei, pe 25 octombrie, a avut loc  primul atac al unui luptător „kamikaze” japonez, prima ţintă lovită de un A6M Zero fiind portavionul de escortă USS St. Lo, care s-a scufundat, ucigând peste 100 de marinari americani.

În total, până la sfârşitul războiului, peste 1.320 de avioane japoneze au lovit navele aliate, şi peste 3000 de militari americani şi britanici şi-au pierdut viaţa.

Celebrele cuirasate Yamato şi Musashi au participat la bătălie de partea japoneză. Acestea sunt cele mai mari cuirasate construite vreodată. Giganticul Musashi a fost scufundat în timpul acestei bătălii, în ciuda armurii sale de 65 de centimetri (a fost lovit de 19 torpile şi de 17 bombe).

Registration

Aici iti poti reseta parola