Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > Cea mai la înălțime campioană mondială dată de România. Fotografii inedite și video
Articole online

Cea mai la înălțime campioană mondială dată de România. Fotografii inedite și video

Românca Smaranda Brăescu devenea, pe 19 mai 1932, campioană mondială la parașutism, în urma unui salt de la înălțimea de 24. 000 feet – 7315 m, cu durata de aproximativ 25 de minute, acest record fiind depășit cu doar câțiva metri abia peste 20 de ani.

Zborul a fost realizat cu un avion Cessland (Cessna), pe aerodromul din Sacramento, în apropiere de San Francisco, Statele Unite ale Americii.

Recordul ei a fost omologat de aeroclubul din Washington, Smaranda Brăescu fiind declarată „campion mondial absolut”.

Născut în 1897 în satul Hănțești, comuna Buciumeni, în actualul județ Galați. Smaranda Brăescu a absolvit cursurile Academiei de Belle Arte din București în 1928, secția de Artă Decorativă și Ceramică.

La 5 iulie 1928, a făcut primul salt cu parașuta, de la o înălțime de 600 m, pe aerodromul Staaken, în apropiere de Berlin, devenind astfel prima femeie parașutist din România.

La 26 octombrie 1928 a participat la mitingul aerian de la Băneasa, unde a executat primul salt în țară, devenind un simbol al parașutismului în România.

Smaranda Brăescu a fost una din puținii instructori de parașutiști militari, activând ca instructoare la Batalionul 1 de parașutiști de la Băneasa.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost pilot în celebra Escadrilă Albă de avioane sanitare, pe frontul de Răsărit.

Pe lângă recordul mondial absolut de altitudine la saltul cu parașuta, realizat în 1932 în Statele Unite ale Americii, Smaranda Brăescu mai are în palmaresul aeronautic o serie de raiduri aeriene europene, precum și participarea la numeroase mitinguri aeronautice interne și internaționale.

Pentru rezultatele obținute, Smaranda Brăescu a fost decorată cu Ordinul Virtutea Aeronautică, clasa „Crucea de Aur” cu două barete, primul ordin nu numai din România, ci și din lume creat special pentru aviatori.

În #ArhiveleDiplomatice se păstrează două fotografii inedite cu Smaranda Brăescu: în prima fotografie, Smaranda Brăescu este felicitată de Carol A. Davila, trimis extraordinar și ministru plenipotențiar al României la Washington în perioada 1929-1938.

În a doua, Smaranda Brăescu, îmbrăcată într-un costum popular românesc, participă, alături de reprezentanți ai comunității de români din Statele Unite ale Americii, la o recepție organizată în onoarea sa.

La final, vă invităm să urmăriți, un scurt film realizat cu Smaranda Brăescu pe aeroportul Sacramento, în apropiere de San Francisco, Statele Unite ale Americii.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola