Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Cea mai însorită și însângerată zi din istoria americană a fost în 1862. Bătălia de pe Antietam
Articole online

Cea mai însorită și însângerată zi din istoria americană a fost în 1862. Bătălia de pe Antietam

Atacuri și contraatacuri s-au succedat peste lanul de porumb al lui Miller, și luptele au gravitat în jurul bisericii dunkeriste⁠.

Asalturile Uniunii către Sunken Road au străpuns în cele din urmă centrul confederat, dar avantajul federalilor nu a fost capitalizat.

După-amiaza, corpul general-maiorului unionist Ambrose Burnside a intrat în acțiune, capturând un pod de piatră peste pârâul Antietam și avansând împotriva flancului drept confederat.

Într-un moment crucial, a sosit divizia confederată a gen-mr. Ambrose Powell Hill⁠ de la Harpers Ferry⁠ și a lansat un contraatac surpriză, care l-a împins înapoi pe Burnside și a încheiat bătălia.

Deși depășit numeric, doi la unu, Lee și-a angajat întreaga forță, în timp ce McClellan a trimis mai puțin de trei sferturi din armata lui, ceea ce i-a permis lui Lee să blocheze înaintarea federalilor.

În timpul nopții, ambele armate și-au consolidat liniile. În ciuda pierderilor grele, Lee a continuat să se mai ciocnească cu McClellan și de-a lungul zilei de 18 septembrie, în timp ce își retrăgea armata la sud de Râul Potomac.

În ciuda faptului că avea superioritate numerică, atacurile lui McClellan nu au reușit să atingă o concentrare de forțe⁠, ceea ce i-a permis lui Lee să își mute trupele pe liniile interioare⁠ pentru a răspunde la toate provocările.

Prin urmare, în ciuda amplelor rezerve de forțe care ar fi putut fi utilizate pentru a exploata succesele, McClellan nu a reușit să distrugă armata lui Lee.

Credința persistentă, dar greșită, a lui McClellan că este depășit numeric a contribuit la prudența lui pe tot parcursul campaniei.

McClellan a oprit invazia Marylandului de către Lee, dar Lee a reușit să-și retragă armata înapoi în Virginia, fără vreo intervenție din partea precautului McClellan.

Refuzul lui McClellan de a urmări armata lui Lee a condus la îndepărtarea sa din postul de comandă de către președintele Abraham Lincoln în noiembrie.

Deși rezultatul a fost neconcludent tactic, trupele confederate s-au retras primele de pe câmpul de luptă, rezultând o victorie strategică a Uniunii. A fost o victorie suficient de importantă pentru a-i da lui Lincoln încrederea de a-și anunța Proclamația de Emancipare, care a descurajat orice posibilă intenție a guvernelor britanic și francez de a recunoaște Confederația.

 

Sursa AICI

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola