Cea mai celebră dispariție din istorie

 

Madeleine Beth McCann a dispărut în seara de 3 mai 2007 din patul ei într-un apartament de vacanță din Praia da Luz, în regiunea Algarve din Portugalia.

Daily Telegraph a descris faptele drept „cel mai mediatizat caz de dispariție din istoria modernă”.

Mark Williams-Thomas, un fost detectiv britanic care a lucrat la cele mai importante cazuri de dispariții, este convins că fetița a fost victima unui criminal care a acționat foarte precis, folosindu-se de faptul că o cameră de supraveghere video nu funcționa. De aceea, spune el, cazul este de nerezolvat, scrie Daily Mail.

„Hunting Killers”

„Răpirea lui Madeleine McCann este una pe care am trecut-o în categoria fără rezolvare. Cred că Madeleine a fost victima unui criminal oportunist a cărui acțiune a fost întâmplătoare – ea a ieșit din apartament și a ajuns în mâinile acestei persoane”, scrie Mark Williams-Thomas în cartea „Hunting Killers”.

„Cazul nu a fost rezolvat pur și simplu pentru că o cameră CCTV crucială a fost oprită, astfel că oricine a luat-o pe Madeleine nu a putut fi identificat la locul faptei”, explică detectivul.

Acesta adaugă că, deși speră că vor apărea elemente noi în viitor, statistica demonstrează că astfel de cazuri nu sunt rezolvate niciodată. „Realitatea tristă este că, până acum, șansele ca Madeleine să mai fie în viață sunt incredibil de mici.Din nefericire, în aproape fiecare caz de răpire a unui copil în străinătate, copilul e mort în mai puțin de 24 de ore”, scrie Mark Williams-Thomas.

Părinții, suspecți de crimă

Fetița, care avea trei ani la data dispariției, fusese lăsată dormind cu frații ei gemeni, Sean și Amelie, în vârstă de doi ani, în timp ce părinții, Kate și Gerry McCann, luau cina într-un restaurant din apropierea complexului turistic Ocean Club în care erau cazați.

Cuplul susține că la ora 21:00 Gerry McCann a mers să verifice dacă cei mici sunt în regulă și nu a observat nimic neobișnuit: copiii dormeau. O oră mai târziu, Kate a mers și ea să-și vadă copiii și atunci a observat că ruloul era ridicat, fereastra era deschisă, iar Madeleine nu se afla în pat. Cei doi au dat alarma, iar a doua zi Poliția a început oficial căutările.

Inițial, părinții micuței, Kate, de profesie asistentă medicală, și Gerry, chirurg cardiolog, au fost acuzați de neglijență și chiar de crimă.

Tensiunea a atins cote maxime în ziua de 7 septembrie 2007, când soții McCann, pe atunci ambii în vârstă de 39 de ani, au fost declarați suspecți, după ce rezultatele expertizei medico-legale efectuate în Marea Britanie au ajuns în Portugalia. Părinţii au fost interogaţi de Poliţia judiciară din Portugalia, fiind bănuiţi de ucidere din culpă şi ascunderea cadavrului.

Bărbatul cu un copil în brațe

Jane Tanner, o prietenă a soţilor McCann care a luat cina cu aceştia în noaptea dispariţiei Madeleinei, a relatat pentru BBC că a văzut un bărbat care ţinea în braţe un copil în acea seară.

Datorită lipsei de probe, cuplul a părăsit Portugalia câteva zile mai târziu şi s-a întors în Anglia pentru a continua căutările copilului.

Povestea dispariției micuței Madeleine a fost prezentată și într-un documentar lansat de Netflix în 2019.