Istoricul francez Patrice de Moncan și ziarista americană specializată în istoria vinului, Debra Finerman, au studiat arhive și documente personale pentru a descoperi ce aveau în pahare Ioana d’Arc, François Rabelais, Leonardo da Vinci, Shakespeare, Ludovic al XIV-lea, Napoleon, Thomas Jefferson, Louis Pasteur, Winston Churchill, regina Elisabeta a II-la, Charles de Gaulle, Jacques Chirac și Emmanuel Macron.
Rezultatul cercetărilor lor s-a concretizat într-o carte cu titlul „Leurs vins préférés”, apărută la Editions de Mécène la sfârșitul anului 2020.
Ioana d’Arc
Potrivit unei relatări a lui Maître Favier, Ioana ar fi turnat în cupa lui Carol al VII-lea, la încoronarea acestuia, adevărata băutură a regilor Franței: șampania roșie produsă în regiunea dintre Epernay și Reims. Acest vin va fi timp de secole băutura încoronărilor regale de la Catedrala din Reims.
François Rabelais
Familia scriitorului medic era proprietara unei vii la Chinon. „A bea este o calitate a omului, a bea vin bun și rece, iar din vin devii divin”, va spune autorul lui Pantagruel. Iar prin gura lui Pantagruel va afirma: „Aproape 200.000 de sticle golite, este tot ce poate fi mai civilizat pe lume”.
Personajul lui Rabelais va contribui mult la notorietatea vinului de Chinon, deopotrivă alb și roșu.
William Shakespeare
În vremea reginei Elisabeta I, se bea mult Sock, un vin dulce și tare, înrudit cu brandy, un fel de Jerez care apare în Îmblânzirea scorpiei. Shakespeare citează și Madera în Richard al III-lea.
Ludovic al XIV-lea
Regele Soare a avut o predilecție pentru vinul de Riceys, un roze cu gust de cireșe, a cărui întreagă recoltă era rezervată mesei regale. Acest vin de Champagne nu era acidulat, ceea ce îl făcea extrem de rar.
Se mai spune că Ludovic al XIV-lea bea și roșu de Burgundia din regiunea Nuits-Saint-Georges, recomandat de Fargon, medicul său.
Leonardo da Vinci
Marele artist renascentist numea vinul „licoarea divină a strugurelui”. Ducele de Milano, Ludovico Sforza, îi oferă ca răsplată pentru Cina cea de taină via San Vittore. Din păcate, aceasta a fost distrusă în 1943.
În 2015, un grup de oenologi au replantat câteva hectare ale podgoriei.
Napoleon Bonaparte
Naponeon nu împlinise 20 de ani când a descoperit în Burgundia vinul de Chambertin. Acesta va rămâne vinul vieții lui, pe care îl bea îndoit cu apă, la temperatura camerei: o jumătate de sticlă la fiecare masă.
Nu va renunța la acest obicei nici măcar în timpul campaniei din Rusia, când aghiotantul său păstrează sticlele călduțe ascunse sub tunică, lipite de pieptul său.
Thomas Jefferson
Viitorul președinte Jefferson ajunge în Franța ca ambasador și vizitează principalele regiuni viticole. Dintre toate, cel mai mult îi plac vinurile de Bordeaux: Margaux, Latour, Haut-Brion și Lafite.
Louis Pasteur
Pionierul microbiologiei, cel care a descoperit vaccinul antirabic, Pasteur primește din partea lui Napoleon al III-lea comanda unui studiu privind bolile vinurilor, care în acea perioadă amenințau economia franceză.
Își publică studiul în 1866, după care se îmbolnăvește și este vindecat de șampania de la gheață. Lucru care îl face să decreteze: „Vinul este o băutură sănătoasă. O masă fără vin este ca o zi fără soare.”
Via lui Pasteur, Le Clos des Rosières din Arbois, este proprietatea Academiei de Științe: 2000 de sticle produse pe an.
Winston Churchill
Premierul britanic a ales încă din 1906 ca șampania Po-Roger ca pe vinul său cotidian, pe care îl bea inclusiv pe câmpul de luptă. Odette Pol-Roger personal îi expediază cutiile cu vinul acidulat.
Regina Elisabeta a II-a
Pentru ea personal și pentru dineurile și banchetele oficiale, regina Angliei recurge la serviciile unui master cellar. Acesta alege șampania potrivită dintr-un număr de maximum opt soiuri: Moet & Chandon, Krug, Mumm, Clicquot, Lanson, Pot-Roger, Roederer, Charles Heidsieck.
Charles de Gaulle
Potrivit autorilor cărții, generalul de brigadă cerea să i se servească la masă, la casa sa de la țară, din Colombey-les-Deux-Eglises, vin de Beaujolais sau șampanie Drappier. De Gaulle putea vedea de la fereastra sa viile din Drappier.
Șampania o bea la desert, iar în timpul mesei îndoia vinul cu apă, după modelul lui Napoleon.
Emmanuel Macron
Printre preferințele actualului președinte al Franței se numără mai multe soiuri de Bordeaux, precum Château Chasse-Spleen, Duhart-Milon, Roc de Cambes. De asemenea, apreciază vinul roșu de Bandol și vinurile corsicane.