Ahmad Fuad este ultimul membru al tradiției monarhale a Egiptului care datează de peste 5000 de ani.
Primii conducători ai Egiptului și-au atribuit în anii 3000 î.Hr titlul de faraoni și au reușit să unească teritoriile într-o singură țară sub conducerea unui singur domnitor.
După faraoni a urmat epoca împăraților romani, apoi Califatul musulman, iar în final epoca sultanilor.
Ultimul sultan a fost chiar bunicul lui Ahmad, Fuad I, care în 1922 și-a atribuit titlul de Rege al Egiptului.
Nepotul lui Fuad I a fost înscăunat la vârsta de șase luni ultimul Rege al Egiptului, el fiind al 11-lea membru al dinastiei Muhammad Ali, care a condus țara din 1805. Conform history.info, dinastia are de fapt o proveniență albaneză.
Ascensiunea sa la tron a venit la 26 iulie 1952 după abdicarea tatălui său.
A rezistat un an
Fuad al II-lea a rezistat doar un an la tron, fiindcă la 18 iunie 1953, la vârsta de 17 luni, când abia putea să meargă sau să articuleze vreun cuvânt, el a fost exilat în urma unei lovituri de stat. Egiptul a fost transformat într-o republică.
Tutorii săi l-au dus în Elveția, unde și-a petrecut copilăria.
Apoi s-a mutat în Franța, iar la 16 aprilie 1975, la Paris, s-a căsătorit cu o evreică cu cetățenie franceză, Dominique-France Loeb Picard.
Căsătoria religioasă a avut loc un an mai târziu la Monaco, abia după ce ea s-a convertit de la iudaism la islam și a luat numele de Fadil, devenind Regina Fadila a Egiptului.
Cuplul a avut trei copii, două fete și un băiat, însă părinții au divorțat, iar Fuad s-a întors în Elveția, stabilindu-se lângă Lacul Geneva.
Scandal
Mariajul s-a încheiat cu scandal în 1996, dar a fost dizolvat abia în 2008.
The Guardian a scris în 2002 că ea adunase datorii uriașe, în urma cărora a fost evacuată cu forța din apartamentul ei de 2 milioane de lire sterline din Paris.
Sursa citată amintește că mariajul s-a rupt în momentul în care Fuad a anunțat-o că nu mai are bani.
“M-a acuzat că sunt leneșă și risipitoare, dar nu e adevărat. El stă pe o avere secretă. Sunt doar povești că e depresiv fiindcă l-am falimentat eu. Nu mai am niciun ban. Singurul meu venit sunt darurile de la prinții și regii saudiți și marocani. Cred că e pusă la cale o înscenare. Vorbim aici de reședința oficială a familiei regale a Egiptului”, a declarat aceasta.
Fostul președinte egiptean Anwar el Sadat, artizan al revoluției care a îndepărtat familia regală în 1952, i-a redat cetățenia egipteană lui Fuad și i-a permis să viziteze țara.
În 2013, Fuad s-a implicat în alegerile din Egipt și l-a susținut pe actualul președinte Abdel Fattah el-Sisi.
Fuad implinește anul acesta 68 de ani și din 18 iunie 1953 până astăzi revendică titlul de rege al Egiptului și Sudanului.