Evenimentul Istoric > Articole online > Ce s-a întâmplat cu cadavrul lui Stalin?
Articole online

Ce s-a întâmplat cu cadavrul lui Stalin?

Fostul dictator sovietic fusese îmbălsămat după moarte şi depus într-un sicriu din sticlă, pentru a putea fi văzut, însă această măsură făcea parte din eforturile de destalinizare a noii conduceri sovietice, eforturi de a şterge amintirile negative referitoare la regimul brutal al lui Stalin.

Stalin a fost un dictator şi un tiran. Cu toate astea, era prezentat drept Tătucul Popoarelor, un conducător înţelept, continuatorul cauzei lui Lenin.

După moartea sa, oficialităţile URSS au început să recunoască faptul că el a fost vinovat de moartea a milioane de oameni.

Noul lider sovietic, Nikita Hrușciov, l-a denunţat pe Stalin şi a introdus reforme în scopul unei oarecare liberalizări a ţării sale, scrie history.info.

Hrușciov, prim-secretar al Partidului Comunist şi prim-ministru al URSS a condus mişcarea împotriva falsei memorii a lui Stalin. Politica lui Hrușciov a devenit cunoscută sub numele de destalinizare.

La 25 februarie 1956,  la trei ani după moartea lui Stalin, Hrușciov a ţinut un discurs la la XX-lea Congres al Partidului, prin care a desfiinţat aura de măreţie care l-a înconjurat pe Stalin. Discursul a menţionat multe dintre atrocităţile comise de Stalin.

După cinci ani, Stalin a fost eliminat fizic din locul de onoare reprezentat de mausoleul din Piaţa Roşie din Moscova, unde era depus şi Lenin.

Mausoleul lui Lenin este un monument celebru din această piaţă. Cadavrul său îmbălsămat a fost şi este încă un loc de pelerinaj pentru numeroşi vizitatori.

La construirea mausoleului s-au folosit mai multe tipuri de piatră: marmură, porfir, granit şi labradorit.

Cadavrul lui Lenin s-a păstrat graţie unui proces de îmbălsămare special, care a presupus un efort considerabil. În interiorul cadavrului a fost instalată o pompă electrică, pentru a fi reglată permanent umiditatea.

Corpul lui Stalin a fost scos din mausoleu printr-un decret al lui Hrușciov şi înmormântat într-un mormânt simplu, alături de Zidul Kremlinului. S-a ordonat ca mormântul să fie acoperit cu o placă de beton pentru ca Stalin să nu revină vreodată.

Nu au existat ceremonii, nici fanfară. Trupul lui Stalin a fost îngropat alături de alţi lideri minori ai revoluţiei bolşevice.

După câteva săptămâni o piatră de granit i-a marcat mormântul cu o simplă inscripţie: „I.V.Stalin 1879-1953”.

În 1970, un mic bust a fost adăugat la mormânt.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola